Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні день пророка Іллі за новим стилем відзначають 20 липня

Сьогодні, Свята Церква, вшановує найбільшого серед старозавітних пророків – пророка Божого Іллю, ревного проповідника віри, безстрашного викривача людських пристрастей і пороків. Пророк Ілля був ревним поборником істинної віри і благочестя. Він викривав правителів і народ, які ухилились в язичництво. Палкими були проповіді й заклики пророка Іллі.


Народився Ілля у містечку Фесвія Галаадська за 900 років до Різдва Христового. Ім’я, яке носив пророк, а «Елійаху» буквально означає «мій Бог – Яхве», визначило все його життя. Ще одне трактування імені пророка – «Міць Божа». Батько Іллі спостерігав видіння, під час якого благообразні мужі розмовляли з немовлям, сповивали його вогнем і годували полум’ям палаючим. З малих літ Ілля присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості.


Ілля був покликаний служити царю Ахаву, який поклонявся Ваалу (сонцю). Ілля, за словом Господа, закликав людей звернутися до істинного Бога, інакше царство спіткає голод. Цар не послухався пророка, і в країні настала посуха. Через рік Ілля знову оголосив людям про те, що всі біди відбуваються через поклоніння Ваалу. Щоб «розбити» оману ізраїльтян, Ілля запропонував зробити два жертовника: один Ваалу, а інший Бога, і сказав: «Принесемо жертви, і якщо вогонь з неба зійде на жертовник Ваала, значить, він істинний Бог, а якщо ні, то ідол».


Спершу жерці Ваала молилися своєму ідолу про дарування вогню, але все було марно. По тому розпочав Ілля: він поклав на свій жертовник дрова, полив їх водою й почав молитися Богові. І раптом з неба впав вогонь і попалив не тільки дрова й жертву, але навіть воду й камені жертовника. Народ, побачивши це диво, прославив істинного Бога й знову увірував у Нього. А за молитвами святого пророка Іллі Господь відчинив небо, і на спраглу землю знову впав дощ.


Але передусім Ілля займає особливе місце в православній традиції: він є співрозмовником Господа Ісуса Христа, адже спілкувався з Ним на Горі Преображення – разом з пророком Мойсеєм. І це – невипадково, адже за земного життя Ілля, як і Мойсей, був удостоєний прямого спілкування з Богом.


За переказами Святої Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть.
 Автор – Сергій   Шульц, священник УПЦ.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН