Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Керівники навчальних закладів Новокаховської громади звернулися до Прем’єр-міністра України

Міністерством освіти і науки України розроблено проєкт наказу «Порядок та умови здобуття загальної середньої освіти в державних, комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні». Цей проєкт зазначеного наказу МОН викликав серед освітян  Херсонщини чимало питань, тож  керівники  освітніх закладів Новокаховської громади написали звернення, в якому закликають відкликати цей проєкт, який зруйнує  навчальні заклади  регіону.

Далі публікуємо текст звернення:

Прем’єр-міністру України  Денису ШМИГАЛЮ                                                                                                                                  Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій                                                                                                    Начальнику Новокаховської міської військової адміністрації Валерію БРУСЕНСЬКОМУ

Асоціація керівників закладів освіти Новокаховської міської ради та освітяни, які ціною власного життя, пройшовши через загрози позбавлення волі, ризики бути розстріляними в херсонських степах, арешти, катівні, зберегли освітню галузь Новокаховської громади та працюють в умовах дистанційного навчання, звертаються до вас з проханням підтримати лист Асоціації міст України від 27 червня 2024 року №1-198/24 та звернення до Прем’єр-міністра України від 14 червня 2024 року з вимогою відкликати проєкт наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні».

Здобувачі освіти Нової Каховки в умовах дистанційного навчання  впевнено оволодівали новими знаннями та, як результат, мають численні досягнення. Учні брали участь в олімпіадах, різноманітних предметних конкурсах, вікторинах та змаганнях, демонструючи блискучі результати.  2023/2024 навчальний рік закінчили 4318 учнів ЗЗСО Новокаховської міської ради. Здобув повну загальну середню освіту 221 випускник. За значні досягнення у навчанні 20 випускників отримали Золоту медаль, а 2 – Срібну. 416 учнів 9-х класів отримали свідоцтва про здобуття базової середньої освіти, з них – 43 учні з відзнакою. А свій перший дуже нелегкий шкільний етап закінчили 224 першокласники.

Для наших учнів, особливо для тих, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, надзвичайно важливою є можливість «живого» онлайн-спілкування з однокласниками, вчителями, друзями в режимі синхронного та асинхронного навчання українською мовою, а індивідуальна (сімейна, екстернатна) форма навчання позбавить їх такої змоги.

Реалізація намірів міністерства – це дійсно механізм знищення мережі закладів ЗСО у прифронтових та тимчасово окупованих територіях, що спричинить звільнення переважної більшості освітян, інтеграцію їх в інші територіальні громади України, а значить повернення їх на деокуповані території не відбудеться.

Ми вважаємо, що ситуація, яка може скластися внаслідок недержавної політики МОНУ, призведе до знищення освітньої галузі Новокаховської територіальної громади.

Проєкт наказу МОНУ «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні» спричинить розірвання «крихких» зв’язків з людьми, які ще не втратили віру в Перемогу України та надію на звільнення тимчасово окупованої лівобережної Херсонщини.

 

28 червня 2024 року

 

З повагою  – Ірина Дубас, директор Ліцею №3 Новокаховської міської ради, голова Асоціації керівників закладів освіти Новокаховської міської ради,

Оксана Якубова, директор Ліцею №2 ім. А. П. Бахути Новокаховської міської ради, депутат Каховської районної ради, заступник голови депутатської комісії з питань гуманітарної політики та освіти,

Олена Зуйко, директор Ліцею №1 Новокаховської міської ради імені О.П. Довженка,

Раїса Фединяк, директор Дніпрянського ліцею №4 Новокаховської міської ради,

Людмила Гайсенюк, директор Ліцею №6 Новокаховської міської ради,

Марина Горбенко, в.о. директора Ліцею №8  Новокаховської міської ради,

Олена Литвинова, директор Ліцею №9 Новокаховської міської ради,

Світлана Істоміна, в.о. директора Ліцею №10 Новокаховської міської ради,

Ольга Тищенко, директор Академічного ліцею «Спектр» Новокаховської міської ради,

Світлана Марчук, в.о. директора Корсунської гімназії Новокаховської міської ради,

Світлана Гетьман, директор Козацького ліцею Новокаховської міської ради,

Ігор Гоменюк, директор Веселівського ліцею Новокаховської міської ради,

Світлана Захарків-Комаренко, в.о. директора Маслівської гімназії Новокаховської міської ради,

Марина Скрипнікова, директор ІРЦ Новокаховської міської ради.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН