Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Я скрізь на змаганнях представляю Херсонщину, – Ангеліна Міхеєнко, чемпіонка Європи

Ангеліна Міхеєнко майже 6 років займається легкою атлетикою. Через окупацію її родина була змушена покинути рідне місто, але, виїхавши, вона змогла не лише відновити спортивні заняття, але і стати чемпіонкою Європи. Як проходило становлення спортсменки в умовах повномасштабної війни, – читайте в матеріалі інформаційного видання «Український південь» в проєкті ХЕРСОНЩИНА/ВІДНОВЛЕННЯ.

Ангеліна Міхеєнко є вихованкою Дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю. Цей заклад було засновано на початку 2000 років, об’єднував в 2022 році вже близько 270 спортсменів. Функціонували відділення в різних районах області. Через окупацію Херсонщини чимало родин вихованців виїхало за межі країни, шукаючи захисту і підтримки. Нині заклад об’єднує майже 89 спортсменів, які беруть активну участь у різноманітних змаганнях – обласних, всеукраїнських, міжнародних, готуються до паралімпійських та дефлімпійських ігор.

Але початок повномасштабної війни став справжнім випробуванням для колективу закладу: спортсменів, тренерів, батьків вихованців.

«Окупаційна влада намагалася залучити на свою сторону тренерів, захопила адміністративний корпус школи, тренувальну базу на стадіоні «Спартак», розмістивши там ворожу техніку. Нині все там зруйновано через обстріли», – розповідає Руслан Малашенко, директор ДСЮШІ.

Вихованці й тренери вимушені були виїжджати з окупації, проїжджаючи через численні блокпости російських військових, які оглядали особисті речі, проводили фільтраційні заходи.

«Вивозити родини вихованців з окупації нам допомагали волонтери. Так було організовано декілька виїздів. Я сам особисто вивозив спортсменку Світлану Півень, моя дружина – Юлію Кисельову», – розповідає Руслан Малашенко.

На підконтрольній території України цим родинам з окупації довелося розв’язувати питання не лише із житлом, важливо було знайти й спортивну базу, аби вихованці могли відновити тренування, систематично займатися.

Руслан Малашенко, керівник ДСЮШІ активно включився в процес пошуку місць для занять спортом, знаходячи вихованцям і тренерів, бо не всім вдалося виїхати окупації. Так залишився в окупованій Новій Каховці тренер Ангеліни Міхеєнко. Його вихованка, спортсменка з порушенням слуху, успішно продовжила займатися легкою атлетикою вже на підконтрольній території України.

Майже 6 років тому тренер з Нової Каховки, де працювало відділення ДСЮШІ, запримітив її хист до занять бігом і стрибками, до легкої атлетики. До цього Ангеліна займалася шахами й шашками. Руслан Малашенко говорить, що при першій зустрічі, коли тренер запросив познайомитися з майбутньою вихованкою, помітив у неї такі якості, як: працьовитість, наполегливість, прагнення до перемоги.

«Важливо, що її нову життєву сходинку – займатися легкою атлетикою підтримала її родина. Це важливо для юного спортсмена, – зазначив керівник закладу. – ЇЇ перший тренер доклав чимало зусиль, аби були перші перемоги. Але зіркові міжнародні успіхи були вже під час повномасштабної війни, овіяні й різними випробуваннями під час окупації, виїзду з нею, пошуком місця проживання, спортивної бази й порозуміння з новим тренером з Києва».

Вона крок за кроком додала перепони, досягаючи спортивних успіхів в житті. Ангеліна Міхеєнко у 2019-2021 роках стала чемпіонкою та призерком чемпіонатів України та всеукраїнської Спартакіади «Повір у себе». У 2021 році на Чемпіонаті України з легкої атлетики в Бахмуті виборола 2 золоті медалі з бігу на 100 та 200 метрів, а також здобула бронзову медаль зі стрибків у довжину. Стала стипендіаткою міської ради для обдарованої молоді в номінації «Спорт» у 2020 і 2022 роках, номінанткою «Спортивна гордість року» у 2021 році.

Але в країну прийшла повномасштабна війна, а на вулицях її рідного міста з’явилися російські танки.

Родина Міхеєнко виїжджала з окупованої Каховки весною 2022 року.

“Ми їхали до Києва, попереду була невизначеність, Ангеліна навчалася в 11 класі, готувалася до ЗНО, бо хотіла вступити до Херсонського державного університету, а довелося здавати НМТ. Але завдяки її наполегливості вона показала гарні результати. Цього року вже закінчила 2 курс факультету фізичної культури й спорту ХДУ», – розповідає Ірина, мама Ангеліни.

Але вони не відразу знайшли спортивну базу для тренувань. На її пошук пішло майже пів року. Нині вона займається з новим тренером на одній зі спортивних «Інваспорту» у Києві.

«Ангеліна тренується 6 разів на тиждень, вона сама щодня їздить на спортивну базу, як на роботу, хоча ми зараз живемо у Київській області. Це її захоплює, ми з самого початку підтримували її вибір», – говорить Ірина Міхеєнко.

Фото – Ірина Міхеєнко. Ангеліна поряд з мамою. травень, 2024р.

Підтримка родини й тренера була від самого початку її захоплення легкою атлетикою.

«Батьки в дитину закладають ту опору, на яку вона спирається все життя, віра в дитину, роблять її переможцем. Для спортсмена/ки важливе і слово тренера. Це той дорослий, який стає авторитетом для дитини, вміє знайти підхід і зарядити на успіх. Віра в дитину робить чудо», – зазначає Юлія Казаннікова, психологиня з Херсона.

Біля прізвища спортсменки на змаганнях у турнірній таблиці зазначається два прізвища тренера – з Херсона та Києва, а вказується – Херсонщина.

«Кожен мій виступ на змаганнях, і це принципово, – це представлення рідної Херсонщини. Моє місто – Каховка в окупації, моя область потерпає від російських обстрілів. Завжди виникають особливі відчуття гордості за Херсонщину, рідну країну, коли звучить гімн України. У такий спосіб я хочу привернути увагу і до проблем спортсменів, які виїхали, а також тих, хто через різні причини залишається на лівому, яким теж потрібна підтримка», – говорить Ангеліна.

Вона згадує улюблені місця у рідному місті, як з друзями могли відпочивати у красивому дендропарку, прогулювалися набережною, яка прославилася Таврійськими іграми. Зараз ця територія в зоні бойових дій, з міста виїхала більшість населення.

У 2023 році до Дня Незалежності України вона записала відеозвернення до земляків з Херсонщини, подякувала за незламність і стійкість.

Відео – ДЮСШІ. Звернення Ангеліни  Міхеєнко  до земляків до Дня незалежності (2023р.)

“Ангеліна є відмінницею на курсі, старостою групи. Надзвичайно позитивна і працьовита студентка, яка успішно поєднує навчання і тренування, немає пропусків, проявляє активність у всьому,лідерка. Вона вступила за результатами НМТ, не користувалася соціальною пільгою», – зазначає Іван Глухов, декан факультету фізкультури й спорту Херсонського державного університету.

Згідно з правилами вступу абітурієнти з інвалідністю можуть користуватися соціальною пільгою. Як зазначає декан ХДУ, нині на факультеті навчаються 3 студенти з інвалідністю, всі – старости груп, до думки  яких дослухаються  ровесники.

“Вони –  лідерки. Вони звикли до труднощів, тому вміло все поєднують, йдуть до цілі попри труднощі”, – додав Іван Глухов.

В університеті створені рівні умови для здобуття вищої освіти, куратори реагують на всі запити й проблеми.

«Ангеліна Міхеєнко – приклад для багатьох, у неї суттєві успіхи й навчанні, і в спорті. Пишаємося, що у 2022 році вона обрала для навчання наш заклад», – додав Іван Глухов.

Минулого року до Дня Незалежності у Польщі Ангеліна Міхеєнко здобула перше місце на чемпіонаті Європи. Вона в складі збірної Національної команди України посіла перше місце в естафеті 4×400 метрів серед юніорів, встановивши рекорд Європи, та здобувши 3 місце серед дорослих спортсменів.

.

Фото з телеграм-каналу – Херсонська ОВА. Ангеліна Міхеєнко на чемпіонаті Європи (2023р.)

Нині Ангеліна Міхеєнко активно готується до дефлімпійських ігор, які пройдуть наступного року, на яких вона представлятиме знов рідну Херсонщину.

Автор – команда інформаційного видання «Український південь».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН