Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як на Херсонщині проходить евакуація родин з дітьми із небезпечних населених пунктів (відео)

Як проходить евакуація малечі з-під російських обстрілів, порятунок поранених дітей та робота зі школярами в укриттях  розповіли в поілції Херсонщини. Інтерв’ю –  херсонської ювенальної поліцейської Наталі Левицької.


Після початку повномасштабного вторгнення та звільнення правобережжя Херсонщини з-під російської окупації робота ювенальних поліцейських дещо змінила формат, нині їх фокус уваги спрямовано на проблемні моменти і питання, пов’язані з війною. За словами старшого інспектора сектору ювенальної превенції відділу превенції Херсонського районного управління поліції Наталі Левицької, головне нині – бути напоготові 24/7, аби будь-якої миті виїхати на виклик та надати допомогу дітям чи дорослим. Так сталося і 13 листопада 2023 року, коли ювенали прямували до Зеленівки – передмістя Херсона – для перевірки родин, що опинилися у складних життєвих обставинах.
– Під’їжджаючи до селища, ми побачили палаюче авто, яке загорілося внаслідок обстрілу військових рф з артилерії. На землі лежали поранена жінка та її скривавлене двомісячне немовля – це була дівчинка. Водій, на жаль, загинув. Поки військові, які також опинилися на місці трагедії, надавали допомогу матері, ми взяли немовля до свого автомобіля та негайно вирушили до найближчої лікарні. Дитинка була у свідомості й не плакала, вивозили ми її під невщухаючими обстрілами. На щастя, ми встигли і лікарі надали немовляті необхідну допомогу, – згадує Наталя.

Під постійними обстрілами ворога проходить і евакуація дітей із небезпечних зон, переважно з тих населених пунктів, які розташовані уздовж берега Дніпра. Ці села російська армія закидає авіабомбами та гатить з різних видів озброєння. Ювенальна поліцейські постійно проводить бесіди з батьками та закликає їх виїхати з-під обстрілів. Іноді доводиться по кілька діб переконувати батьків у необхідності евакуації, адже людям вкрай важко полишати домівки. У Садівському старостинському окрузі був випадок, коли батьки категорично відмовлялися евакуювати свою дитину, однак Наталя Левицька змогла переконати та вмовити як матір, так і дитину виїхати у більш безпечне місце.


Незважаючи на російські атаки, на правобережжі Херсонщини залишається чимало дітей, які вимушені навчатися у дистанційному форматі та позбавлені звичних розваг. Часто профілактичну роботу з ними поліцейська проводить в укриттях. Щоб підтримати діток та підняти їм настрій, Наталя Левицька організовує для них різноманітні майстер-класи, вікторини та руханки. У більш безпечних громадах – це спортивні заходи, іноді організовуються екскурсії до Миколаївського зоопарку. А в період навчального року – це уроки в режимі онлайн на тему мінної безпеки, протидії булінгу тощо. Завдяки налагодженій співпраці з адміністраціями навчальних закладів навіть у такий нелегкий час вдається формувати відносно безпечне середовище та є можливості для соціального розвитку херсонських хлопчиків та дівчаток.
– Ворог вкрав дитинство в українських дітей і наше завдання – зробити все можливе, аби повернути посмішки на їх обличчя, знову навчити радіти, допомогти повернутися до повноцінного життя. І звичайно, кожного дня наближати нашу перемогу, дочекатися звільнення всіх загарбаних українських територій, повернення додому наших воїнів із фронту, родин із вимушеної міграції. А потім ми обов’язково вирушимо з дітками на відпочинок до Криму під українським прапором, – впевнена поліцейська.
https://youtu.be/l8yh1_VUuhA?si=aWp-NQfIodMbCim9
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН