Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Представники національного парку на Херсонщині розповіли історію знищення природних лісів

На території Національного природного парку «Кам’янська Січ» представлені лише штучні деревні насадження.

Природні ліси на території парку не збереглися. Заплавні, в основному вербово-тополеві, ліси, які природно зростали в заплаві Дніпра, були знищені в ході заповнення Каховського водосховища.

Також на території парку зростали справжні ліси на днищі Кам’янської балки. Зокрема, про трьохсотлітні козацькі дуби тут писав відомий історик Дмитро Яворницький.

Застав ці ліси Й.К. Пачоський.

За його даними Кам’янська балка – це найпівденніше місце природного поширення дуба звичайного на Правобережжі Дніпра. На жаль, після революції ці дуби були знищені.

За свідченнями Г. Нікольського величезні дуби тут були вирубані ще до будівництва водосховища в 20-ті роки ХХ ст.: «Бориславський трамот не зупинився навіть перед свавільною рубкою – вирізав столітні дуби біля Агаркова. Величезні дуби підрізано біля пенька, а в дуплах розводили багаття, щоб вогонь допоміг звалити велетня. Так безславно загинули свідки сідої старовини.

Дуби ці описав ще професор Дмитро Яворницький у своїй історії Запоріжжя. 300-літні велетні-дуби ховали під своїми вітами запорожців, що боролися з панством, під ними запорожці розбили на голову й військо пана Вишнивецького» (Попков, Полякова, 1997).

Таким чином, природні ліси на території НПП сьогодні не представлені.

Ми повинні врахувати ці сумні уроки минулого і не повторювати їх у майбутньому.

Натомість досить багато на території Нацпарку штучних лісових насаджень.

Найстаріші серед них зростають в Кам’янській балці неподалік села Республіканець, тут зростає декілька старих дубів та груш віком понад 50 років.

Одна з груш, ймовірно, висотою в 20 метрів має вік близько 100 років. Також цікавими є залишки парку Агаркова. Дерев тут не залишилося, але є густі чагарникові зарості. Серед них рідкісний у нас горобинник горобинолистий. Бузок квітує тут, який ймовірно зберігся ще з часів Агаркова. Цікавинкою парку є зарості солодки голої – лікарської рослини включеної до Червоної книги України. Природно у нас в області солодка не роста, а зустрічається лише в старовинних парках, як релікт культури.

В цілому дерева в штучних насадженнях є низькорослими, через несприятливі для лісової рослинності кліматичні умови степової зони.

Однак, в літню спеку навіть такі дерева дають таку бажана тінь, а значить захист від палючого сонця.

Для того, що б виростити дерево в умовах нашого клімату, треба докласти неабияких зусиль, тому ми повинні дуже бережливо ставитися до деревних насаджень. Зберігати те, що маємо, та збагачувати насадження місцевими видами дерев. Аби не втратити автентичність цієї території треба висаджувати дерева, які притаманні саме півдню України, – дуби, липи, в’язи, та відмовившись від культивування інвазивних дерев (неаборигенних рослин, які легко стають дикорослими).

Національний природний парк «Кам’янська Січ»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН