Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для альтернативної енергетики на Херсонщині бракує фахівців

Херсонщина переживає справжній бум альтернативної енергетики. Нині іноземні та вітчизняні інвестори розгорнули тут будівництво одразу кількох вітрових та сонячних електростанцій, загальна потужність яких уже наступного року сягне двох гігават.

А це, між іншим, стільки, скільки можуть дати щонайменше п’ять традиційних джерел енергії на кшталт Каховської гідроелектростанції, заради будівництва якої у рукотворному водосховищі «втопили» тисячі гектарів українських чорноземів, сотні населених пунктів та історичних пам’яток.

Та власники численних ВЕС та СЕС потерпають через іншу проблему: жоден із професійних ліцеїв, технікумів чи коледжів краю не готує фахівців для ремонту та технічного обслуговування обладнання «вітрячків» і сонячних панелей. Їх доводиться бригадами «імпортувати» з сусідніх регіонів, та ще й додатково витрачатися на купівлю чи оренду житла.

Дефіцит кадрів для сучасних підприємств обговорювали на Раді ректорів вишів Херсонщини, де також підтвердили необхідність розроблення навчальних програм для підготовки таких спеціалістів. Фах електротехніків могли б, зокрема, отримати 700 мешканців сіл у Чаплинському районі області, які втратили роботу на сумнозвісному «Титані» в сусідньому місті Армянськ після окупації Криму. Адже саме поблизу їхніх осель у південному степу триває будівництво трьох великих ВЕС, і там кваліфіковані робітники стали б у пригоді.

Однак від принципової підтримки ініціативи до її втілення у життя — відстань чимала. Крім навчальних програм технікумам, коледжам та ліцеям потрібні майстри-наставники, складне і дороге навчальне обладнання, якого поки що немає взагалі.

Коштом обласного та державного бюджетів для тих же професійних ліцеїв на Херсонщині останнім часом почали закуповувати нові трактори і комбайни, комп’ютери, швейні машини — що завгодно, але тільки не те, що потрібно для майбутніх енергетиків.

Тому, приймаючи на роботу випускників таких закладів, роботодавцям доведеться одразу ж відправляти їх на перекваліфікацію. А це — додаткові витрати часу і грошей. Які можна було б вкладати у розширення бізнесу.

“Голос України”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН