Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Анатолій Гриценко та український бізнес схвалили план змін в економіці

Зменшення податків, ліквідація податкової міліції, позбавлення СБУ, МВС та органів прокуратури важелів силового втручання в економічні процеси, скорочення неефективних видатків бюджету. Ці та інші норми ввійшли до Меморандуму «Країна рівних можливостей з потужною економікою», підписаного в Києві лідером партії «Громадянська позиція» Анатолієм Гриценком та представниками Української Ради Бізнесу, що представляє інтереси більше 27 тисяч підприємств.

Меморандум базується на десяти ключових принципах, на ствердження яких зобов’язались працювати підписанти. Зокрема, це непорушність права власності та рішуча протидія рейдерству, захист економічних прав і свобод громадян, як в Україні, так і за її межами, демонополізація, деофшоризація і детінізація економіки, створення рівних умов для чесної конкуренції, стимулювання безготівкового обігу. Також серед принципів, вказаних в Меморандумі, – ефективне і прозоре державне управління, підзвітність влади суспільству, децентралізація держвлади та зміцнення економічної бази місцевих громад. Сторони виступають за підтримку державою розвитку експортного потенціалу, альтернативної енергетики, впровадження програм з енергозбереження та енергоефективності, деполітизація і декомерціалізація правоохоронних і судових органів, рішуча протидія корупції на основі дієвих стимулів і невідворотності покарання.

Як повідомив під час підписання Меморандуму лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, принципи, закладені в документ будуть впроваджуватись через конкретні кроки. Так, зокрема, передбачено спрощення процедур адміністрування податків, зниження оподаткування заробітної плати.

«Тільки тоді, коли всі підприємці мають можливість працювати в рівних умовах – без монополій, чесно, без диктату з боку влади, яка повинна – і буде працювати чесно – тільки тоді у нас буде потужна економіка, потужна держава. І тоді ми зможемо вирішувати всі інші питання, які зараз турбують десятки мільйонів наших громадян. Тільки так – взаємною, чесною співпрацею», – заявив Гриценко.

Ціла низка кроків, передбачених Меморандумом, покликана сприяти наповненню бюджету та створення в економіці країни конкурентного середовища. Зокрема, значні кошти бюджет отримає в результаті блокування офшорних схем, скорочення обсягів тіньового ринку оренди земель та сільгосппродукції, автоматизації процесів на митниці та в Державній фіскальній службі, а ліквідація корупційних схем у системі держзакупівель та обмеження неефективних видатків бюджету дозволить спрямувати додаткові кошти, зокрема на програми розвитку чи соціальні програми.

«Це важливий рубіжний момент у нашій співпраці на шляху до вирішення проблем, які стоять перед країною, перед підприємцями і налагодженню нормальної, відкритої і чесної співпраці. Я вважаю, що нам це вдалося. Хочу подякувати Українській Раді Бізнесу, що об’єднує 20 галузей економіки загалом і включає 68 підприємницьких асоціацій, які спромоглися в цих складних умовах за ці роки, більшість – з нуля – створити 27 тисяч підприємств, працюючих чесно, прозоро і дають можливість працювати понад мільйону наших людей», – прокоментував Гриценко підписання Меморандуму.

В аграрній сфері передбачається запровадження ефективних програм підтримки середніх і малих виробництв із високою доданою вартістю. Серед пріоритетних кроків, покликаних унормувати земельні відносини та захистити право власності на землю – 100% наповнення Державного земельного кадастру та його повної інтеграції з Реєстром майнових прав.

Підписанти Меморандуму «Країна рівних можливостей з потужною економікою» виступають також за проведення політичних реформ, які сприяли б підвищенню відповідальності влади перед суспільством. Йдеться, зокрема, про ухвалення закону про імпічмент Президента України, обмеження депутатської недоторканності та запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

«Зміцнення економіки як основи демократії, добробуту і соціальних стандартів. Збільшення капіталізації країни, залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій. Виведення економіки на високі темпи росту із дотриманням екологічних стандартів – все це є основними завданнями нашої співпраці», – зазначив під час підписання документу Анатолій Гриценко.

Українська Рада Бізнесу об’єднує 68 підприємницьких асоціацій з 20 галузей економіки і включає 27 тисяч підприємств з понад мільйоном робочих місць.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН