Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Громадський бюджет у Херсоні: реаліїї впровадження

Обговорення впровадження громадського бюджету в Херсоні відбулося за ініціативою Фонду громади Херсона «Захист» за круглим столом у міській раді 16 жовтня 2018 року. Херсон став останнім з обласних центрів України, де з’явилася можливість втілення одного з дієвих механизмів прямого вирішення громадянами питань місцевого значення. Громадський бюджет узаконений у серпні 2018 року рішенням XXIII сесії міської ради VII скликання.

Представники громадської ради при міському голові, громадські активісти, представники депутатського корпусу, керівники структурних підрозділів Херсонської міської ради, які взяли участь у обговоренні, обмінюючись думками, висловили розуміння, що це реальна можливість пробудити громаду, підняти найактивнішу її частину і сказати, що ви маєте повну можливість взяти участь в розподіленні коштів і вирішенні своїх же потреб.

Втім учасники прийшли до висновку, що прийняття зазначеної програми не призвело до її швидкого «запуску», на що розраховує громада міста. Залишається багато організаційних та правових питань, які гальмують активний початок впровадження Громадського бюджету.

Аналіз Положення про Громадський бюджет показав, що воно було прийнято з певними недоліками. Деякі питання потребують розробки та ухвалення додаткових документів. Для того щоб Громадський бюджет запрацював найближчим часом, потрібен докладний план та чітке його виконання.

Обговоривши проблеми реалій впровадження громадського бюджету в Херсоні учасники круглого столу внесли пропозиції:

– У жовтні 2018 року сформувати персональний склад Координаційного комітету та затвердити його на сесії міської ради.

– Новоствореному Координаційному комітету розробити Положення про Координаційний комітет.

– До листопада 2018 р. виконкому міської ради визначити структурні підрозділи, які мають розробити стратегію промоційної та інформаційної кампанії.

– Розробити Положення про конкурс з проведення промоційної та інформаційної кампанії громадськими організаціями, ЗМІ, іншими суб’єктами згідно п.3.5.Положення про громадський бюджет у м. Херсоні.

– У листопаді-грудні 2018 р. розпочати інформаційну кампанію з ознайомлення мешканців із основними положеннями та принципами громадського бюджету.

– У листопаді-грудні 2018 р. визначити електронний сервіс (платформу) для супроводження процесу громадського бюджету та розмістити його на офіційному сайті міської ради.

– До оголошення про перший конкурс в рамках громадського бюджету детально прописати процедуру подання та реалізації проектів.

– У листопаді 2018 року внести на сесії міської ради зміни до Положення про Громадський бюджет, які дозволять розпочати процес впровадження Бюджету участі.

Дежерло

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН