Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Музей морської освіти України Херсонської морської академії поповнився раритетними експонатами

Музей морської освіти України ХДМА 8 жовтня 2018 року отримав цінний подарунок: листи, вітальні картки та книги з автографами легендарного підводника, віце-адмірала і почесного курсанта ХДМА Щедрина Григорія Івановича. Ці реліквії передав у колекцію музею товариш Георгія Івановича, ветеран Другої світової війни, контр-адмірал Міжнародного Союзу Козацтва Шаматовський Дмитро Дмитрович.

Мешканець Генічеська Дмитро Шаматовський починав свій військовий шлях в екіпажі Чорноморського флоту. Доля водила його довгими та складними шляхами – від Курил до Германії. У рибацькому містечку Тафуїн, що у Приморському краї, він брав участь у рятувальній операції після сходження лавини, де отримав важку травму. Після тривалого лікування Дмитро Дмитрович повернувся на службу, працював спецкором, проводив наукову роботу.

Незабаром, 28 листопада 2018 року, Дмитру Шаматовському виповниться 88 років. Але, не зважаючи на почесний вік і старі рани, він продовжує активну ветеранську і просвітницьку роботу.
Ентузіазм і шляхетність душі Дмитра Шаматовського цінував Г.І. Щедрин. В одному з листів він пише: «Дмитрий Дмитриевич! Благодарю за добрую память и Вас, и супругу, но, право, не знаю, чем её заслужил. Большущее спасибо за фотографии и открытки. Места очень знакомые: и оба парка, и Рейхстаг с Бранденбургскими воротами. Хожено там было немало…»

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН