Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У жовтні почесний громадянин Херсона поїде до Львова розповідати про херсонський патріотизм

Представник трьох творчих спілок України, автор 16 книг, заслужений журналіст України Анатолій Марущак додав до переліку ще одну відзнаку – «Почесний громадянин Херсона».

Отримання звання – хвилююча мить для Анатолія Петровича, визнання заслуг перед містом, в якому жив, працював, був наставником кількох поколінь журналістів, створював передачі й писав вірші й прозу протягом 40 років.

Анатолій Марущак переїхав з Одеси до Херсона 1978-го – у знаменний рік для міста. На 200-річчя від дня заснування приїхали представники культурної еліти не лише України, а й тодішнього Союзу. Великим потрясінням для нього став початок війни на Сході. Два роки нічого не писав, не міг, пригадує Анатолій Петрович.

«Трагедія лягла на душу важким каменем – Іловайський котел, Дебальцево… Не міг спати, все думав про те, що кращі люди гинуть там. А потім дійшов до тієї точки, коли не міг не писати. За 4 чи 5 місяців народились півсотні віршів, які увійшли у «Книгу живих». Колеги тоді знімали програми про героїв, які загинули на тій війні. Написалось незвично – від першої особи…на початку подій Херсон вразив своїм патріотизмом. Зворушують до сих пір херсонці – Галина Уманець, яка теж отримала звання «Почесної громадянки», покинула бізнес і стала допомагати армії. На півдні – різні настрої, але саме Український південь, тут у Херсоні», – стверджує Анатолій Марущак.

Далі в міру сил почесний громадянин міста обіцяє всіляко пропагувати Херсон, його людей. 15 жовтня запланований виступ у Львівському Палаці мистецтв. Анатолій Марущак читатиме поезії з «Книги живих» і розповідатиме про херсонський патріотизм. І хоч був у Львові лише раз – на врученні диплому лауреата патріотичного конкурсу, встиг закохатись у місто і закохати у себе львів’ян.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН