Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Козирний інтерес: як херсонські депутати голосують у стані конфлікту інтересів

Не секрет, що чимало депутатів Херсонської міської ради є очільниками комунальних підприємств та закладів Херсонської міської ради або обіймають там керівні посади, причому більшість набули повноважень керівників разом із набуттям депутатських мандатів. Таких в херсонському депутатському корпусі наразі 22: 17 працюють в комунальних підприємствах (посилання на попередню статтю), іще 5 – в закладах та установах Херсонської міської ради, а саме: Роман Підперигора – начальник Департаменту фінансів та бюджету; Леонід Ремига – головний лікар лікарні імені А. і О. Тропіних; Галина Лугова – директор школи №21, Ольга Маренчук – директор школи №39, Олексій Заболотний – начальник управління молоді та спорту. До речі, для ухвалення більшості рішень міської ради необхідно 28 голосів. Легко припустити, що 22 голоси для ухвалення більшості «зручних» рішень міська рада має.

Херсонські депутати не гребують голосуванням у стані конфлікту інтересів. З минулого року – вочевидь після певних тренінгів – вони навчились оголошувати його подібним чином: «Маю конфлікт інтересів у питанні №…, але голосувати буду». Щоправда, посилань на законодавство не здійснюють. Ми дізнались у правоохоронців – вони пояснили це законодавчою колізією у ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», яка наголошує у першому ж пункті: «Сільський, селищний, міський голова, секретар, депутат сільської, селищної, міської ради, голова, заступник голови, депутат районної, обласної, районної у місті ради бере участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання». Тобто за умови публічного оголошення конфлікту інтересів голосувати начебто можна, чим херсонські депутати і користуються. Також серед депутатів є організатор харчування в закладах освіти Херсонської міської ради Ірина Ценкер, яка так само має конфлікт інтересів чи не у кожному голосуванні про зміни до бюджету. Отже, для ухвалення «потрібних» рішень міська рада майже завжди має принаймні 23 голоси.

Сергій Білоковиленко, очільник КП «Парки Херсона», 23 жовтня 2017 року проголосував за звіт про діяльність власного підприємства без оголошення конфлікту інтересів. Правоохоронці про це знають, проте руху у справі наразі немає.

Під час пленарного засідання сесії 30 березня 2018 року Олена Мазур заявила, що помилково проголосувала «за» в питанні №105, адже має конфлікт інтересів (протокол, стор. 78). Запропонувала повернутись до цього питання і врахувати її голос, як «проти», проте її пропозицію не було ухвалено. До речі, її голос був вирішальним. До речі, регламентом міської ради не передбачено скасування голосу чи перехід «вважати, як…».

Варто зазначити ще одну особливість: депутати, які не є працівниками або тим паче очільниками комунальних підприємств Херсона, у стані конфлікту інтересів при оголошенні також НЕ беруть участь у голосуванні. Натомість «комунальні» депутати навпаки: якщо оголошують, то у більшості випадків також зазначають, що участь у голосуванні брати будуть. Так відбувається щоразу під час ухвалення порядку денного та голосування про зміни до бюджету: близько 3 – 5 хвилин часу лише оголошуються конфлікти інтересів депутатів-працівників комунальних підприємств.

Херсонський вісник

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН