Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні громадські експерти запропонували стратегію протидії епідемії туберкульозу

Офіційна статистика щодо рівня захворюваності на особливо небезпечну соціальну хворобу не відображає реальний стан. Про це експерти громадських організацій «Українці проти туберкульозу», «Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз» та «Сильніші за ТБ» заявили на засіданні «круглого столу», який відбувся у Херсоні.

Разом з представниками органів влади, медичних закладів та неурядових організацій вони обговорили актуальні питання протидії туберкульозу в Херсонській області.

1995 року в Україні оголошена епідемія туберкульозу. Але такий показник як «поширеність захворювання» зараз набагато вищий, ніж два десятиліття тому.

«1995 року було зареєстровано 21,5 тисячі випадків захворювання на 100 тисяч населення. 2016 року – майже 29 тисяч. І це при тому, що населення України скоротилось на 10 мільйонів осіб. Ми можемо за таких умов говорити про ефективність державної політики? Очевидно, що ні. Медицина не справляється. 40% хворих виліковується, решта – помирає або продовжує виділяти збудник в оточуюче середовище. Україна живе другий рік без державної програми протидії туберкульозу», – розповів співголова Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом» Сергій Борткевич.

Україна входить у «п’ятірку» країн з найвищими показниками захворюваності на мультирезистентний туберкульоз.

«Туберкульоз – виліковна хвороба, але якщо людина покидає лікування, то в неї розвивається мультирезистентна форма, і вона продовжує заражати інших. Туберкульоз лише у 10% – це медичні питання. Інший туберкульоз знаходиться поза межами протитуберкульозних диспансерів», – сказав голова правління ГО «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко.

Головними факторами, які спричиняють поширення хвороби, на думку експертів, є соціально-економічні проблеми в державі та оновлення й збільшення груп ризику. Присутні ознайомились з проектом Концепції загальнодержавної і регіональної міжвідомчої та міжсекторальної координації діяльності в сфері протидії епідемії туберкульозу та проектом регіональної стратегії.

«Круглий стіл» був організований в рамках участі в регіональному проекті «Зміцнення систем охорони здоров’я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії» (проект TB-REP). Реалізується проект за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і охоплює 11 країн Східної Європи і Центральної Азії.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН