Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Україна перша за розвитком науки та технологій: очікування та реальність

Такі результати опубліковані у рейтингу «The good country». Дослідження проводилося серед 163 країн. У день української науки – 19 травня спеціалісти Інституту аналітики та адвокації розповіли про сферу державних наукових досліджень в Україні та що перешкоджає країні стати передовою.

У рейтингу врахували глобальні внески держав у культуру, мир та безпеку, світовий порядок, клімат, економічне процвітання, здоров’я і науку та технології. За останнім критерієм Україна посіла 1 місце. Проте, не зважаючи на високу позицію, за загальними показниками вона 54-та.

Для індексу науки рейтинг «The good country» брав до уваги міжнародні публікації, кількість студентів з інших країн, експорт наукових видань, патенти та нобелівські премії. – Пояснює експерт аналітичного центру «Інститут аналітики та адвокації» Олена Дмитренко – Останніх двох у нас виявилося найменше і одночасно, на мою думку, саме ці фактори грають тут найважливішу роль. Адже в Україні достатньо дешева освіта для іноземців ,а до кожної наукової роботи в обов’язковому порядку потрібно писати статтю або інший матеріал в іноземні видання, цим можна пояснити і експорт наших видань.

У цілому Україну випередили: Йордан, Південна Африка, Сербія, Малайзія, Молдова, Естонія.

За 2017 рік наша держава витратила 5,9 млрд грн на дослідження та наукові розробки. У порівнянні з бюджетом інших напрямів сказати, що це багато ми не можемо. – додає Олена Дмитренко. – З них всього 3% робіт придбали на конкурсній основі, тобто їх могли виконувати і неурядові організації, такі як аналітичні центри або представники бізнесу. Решта наукових доробок замовляли безпосередньо у державних установ. Законодавством не врегульовано замовлення державою аналітичних досліджень у цьому і є основна прогалина.

У 2015 році прийняли закон, що передбачує створення «Національного фонду фінансування досліджень». Він мав стати головним розпорядником бюджетних коштів та допомогти науковим установам усіх форм власності брати участь у науковій діяльності на однакових умовах. Проте у 2017 році законодавчий задум залишився лише на папері.

Мета розвитку науки в країні – знаходити рішення актуальних проблем суспільства та сприяти становленню нашої держави, як інноваційної, що покращить рівень життя людей.

Усі деталі дослідження спеціалісти ІАА вклали в аналітичний звіт «Державне фінансування досліджень», який обіцяють оприлюднити незабаром. Окрім дослідження у звіті будуть пропозиції до Кабінету Міністрів України, головних розпорядників бюджетних коштів, неурядових організацій та аналітичних центрів.

Довідково: Дослідження проведено у рамках ініціативи «Державне фінансування досліджень», яка здійснюється ГО «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки МФ «Відродження».

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН