Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Навіщо потрібні патронатні сім’ї на Херсонщині

Про це ми говоримо з директором Горностаївського селищного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною САГАЙДАК.

У січні 2016 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який регламентує функціонування патронатної сім’ї. Це новий підхід до виховання дітей, які потрапили у складні життєві обставини у зв’язку з невиконанням батьками своїх обов’язків.

– Оксано Миколаївно, спочатку давайте з’ясуємо, навіщо потрібні патронатні сім’ї та хто може бути патронатним вихователем?

– Завдання сімейного патронату – не дати дитині втратити рідних маму й тата, які через складні життєві обставини не можуть деякий час нею опікуватися. Це тимчасове влаштування дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Вона потрапляє не у притулок, а в родину, переживає менший стрес, її легше реабілітувати.

Патронатний вихователь повинен бути громадяном України, віком від 35 років, що перебуває у зареєстрованому шлюбі, має вищу освіту у галузі соціальної роботи, освіти, охорони здоров’я, соціальних та поведінкових наук і має досвід виховання власних дітей. Патронатний вихователь проходить спеціальну підготовку і тільки потім на договірній основі може здійснювати догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, водночас нестиме відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування під патронато

– Яке головне завдання таких вихователів та скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?

Сім’я повинна забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо. Створити умови підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю й здоров’ю дитини. Підготувати дитину до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Дитина може перебувати в сім’ї тимчасово — три місяці. Паралельно в цей час біологічним батькам допомагають соціальні працівники. Часто спричиняє кризу неналежне виконання батьками своїх обов’язків – алкоголізм, наркотична залежність тощо. І якщо зрештою батьки беруться за розум, дітей їм повертають.
Але все вирішується індивідуально відповідно до ситуації: дитина, що перебувала під патронатом, або повертається до біологічної сім’ї, якщо там мінімізовані складні життєві обставини, або влаштовується на постійне перебування до інших форм сімейного виховання.

– Які діти можуть бути влаштовані під патронат?

– Це можуть бути діти: новонароджені, залишені у пологовому будинку або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; підкинуті, знайдені, безпритульні; діти із з сімей, у яких існує загроза їх життю і здоров’ю; які зазнали насильства, жорстокого поводження; батьки яких померли, безвісно відсутні; переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО; інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх замінюють, не можуть піклуватися про них.

– Про документи, які необхідно подати, ми говорити не будемо – той хто зважиться на таку роботу звернеться до Горностаївського селищного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й дізнається що треба зробити, треба аби стати патронатним вихователем. Натомість розкажіть, як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

– Патронатні вихователі отримують кошти на утримання дітей у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку, а також грошове забезпечення за надані послуги. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Також патронатні вихователі підлягатимуть загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Нарахування та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування патронатних вихователів із сум їх грошового забезпечення здійснюються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

– Закон уже діє понад рік. Чи з’явилися за цей час у нашому районі патронатні сім’ї, чи можливо такої потреби немає?

– Така потреба є, адже притулки закривають, переводять їху реабілітаційні центри. У нас на обліку налічується 68 дітей у 26 сім’ях, які в будь який момент можуть потребувати патронату. На жаль нам не вдалося поки що створити жодної такої сім’ї. І не тому, що ми не хочемо – так складаються обставини. Насамперед, патронатні вихователі мають відповідати вимогам і вікової категорії, і освіти – про що я зазначала раніше. У нас були бажаючі, але вони не підійшли за вимогами, то ми їх спрямували до інших форм сімейного влаштування дітей-сиріт – опікунство, прийомна сім’я.

До того ж кандидати на патронатних вихователів повинні пройти навчання, яке проводять психологи з Києва. Таке навчання в Херсонській області заплановано на вересень нинішнього року. Тож ми передбачаємо, що до кінця року все таки 2 патронатні сім’ї створимо.

– А якими питаннями ви сьогодні переймаєтеся, щоб знайти охочих створити патронатні сім’ї?

– Наразі ми підшукуємо відповідних кандидатів у патронатні вихователі. Через семінари, повідомлення на веб-сайтах, анкетування та індивідуальну роботу з громадянами. інформуємо щодо можливості надання такої соціальної послуги дітям і водночас отримання роботи. Головне для нас: знайти таких людей, які б розуміли, що найкращий спосіб захистити дитину – це підтримати рідну сім’ю, що дитині для повного і гармонійного розвитку необхідно зростати саме в сімейному оточенні, в атмосфері любові та розуміння.

Спілкувалася Любов РУДЯ, газета “Сільські новини”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН