Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Арабатці зацвіли червонокнижні тюльпани

Весна у всій красі на Арабатській Стрілці. Тут зацвіли червонокнижні тюльпани. Плями яскраво червоної квітки розкидані уздовж узбережжя озера Сиваш. У Генічеському районі цвіте Шренка — один із найстаріших видів тюльпанів, від якого виведено багато сортів квітки. Шренка вважається найкрасивішим видом тюльпанів, завдяки своєму кольору — вогняно-червоному, рідше зустрічається жовтий, білий, бузково-рожевий. На землі півдня України Шренка потрапила ще у XVI столітті. Диво-квітка була завезена в Османську імперію, 300 тисяч тюльпанових цибулин висадили у знаменитому султановому палаці Топкапи, в якому жила Роксолана. Між іншим, тюльпани, зовні дуже подібні до Шренки, на території історичної пам’ятки-музею у Стамбулі квітнуть і зараз.

Рослина обожнює сонце, тож любить степи, напівпустелі і навіть гори. В Україні тюльпан Шренка-вид, занесений до Червоної книги. Під охорону закону вид потрапив не тому, що рідкісний, квітка потребує захисту від людей, які не задумуючись, зривають тюльпан з цибулинкою. Відтак, тюльпан Шренка охороняється в заповідниках: “Асканія Нова”, Луганському, Українському степовому, Карадазькому, Чорноморському, а також а Азово-Сиваському національному парку.

У Щасливцевській сільській раді пропонують туристам не чекати, доки прогріється море, а їхати на Арабатку — по селфі на фоні квіткових килимів.

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН