Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Обурені неякісним харчуванням у школах Бериславського району батьки завалили зверненнями місцевих чиновників

Проведені перевірки ці кричущі факти підтвердили.

Стара яловичина, повна відсутність масла, курятини, заниження норм деяких продуктів, відсутність сертифікатів якості — такий кулінарний «набір» виявила робоча група з перевірки фактичного харчування учнів і дотримання норм заміни продуктів за енергоцінністю в школах Бериславського району. Результати перевірки шокували навіть самих її членів і були винесені на розсуд депутатів райради та засідання колегії відділу освіти, молоді та спорту Бериславської райдержадміністрації наприкінці березня, пише Новий день.

 

У дитсадках краще, в школах — гірше

фото автора

— Якість харчування дітей в школі бажає бути кращою. І сільрада з цим нічого зробити не може, адже школа підпорядкована району та забезпечується продуктами через комунальну установу «Бериславський районний центр по обслуговуванню закладів освіти», — констатує веселівський сільський голова Людмила Аннас. — Щодо харчування в сільському дитсадку таких питань немає. Ми ще в 2010 році запропонували батькам підвищити видатки на повноцінне харчування, і вони з цим погодилися. Дошкільнята так звикають до смачних сніданків і обідів, що з переходом до першого класу скаржаться на харчування. Деякі діти навіть просять: «Можна ми підемо пообідаємо в дитсадку?».

 

Щоб дізнатися на місці, чи все гаразд з харчуванням учнів, ми йдемо до директора Бериславської школи № 3 Ольги Дерябіної. Вона підтверджує, що проблеми є, проте коментувати щось читачам «Нового дня» відмовляється. «Я не вповноважена щось пояснювати. У нас є відділ освіти, центр по обслуговуванню закладів освіти — йдіть до них і питайте», — порадила Ольга Дерябіна.

Першим проблему неякісного харчування дітей на сесіях райради порушив депутат Олексій Іванов. Спочатку він акцентував увагу на дитсадках. Тож робоча група в першу чергу перевірила саме дошкільні заклади району, постачанням продуктів до яких опікуються місцеві ради.

— Першим перевірили Тягинський садочок, оскільки сам Олексій Іванов із цього села. Там було виявлено низку порушень, заклад не мав усіх належних сертифікатів і всіх необхідних продуктів. На сьогодні усі питання в Тягинці вирішені. Ми не знайшли підтвердження словам депутата райради нібито в дитсадках дають дітям спреди замість вершкового масла. А ось у школах проблем було виявлено справді багато. Постачанням продуктів до них займається одна установа — районний центр з обслуговування закладів освіти. Зауваження виникли не лише у нас, а й у інших депутатів райради і батьків, — розповіла перший заступник голови РДА Ірина Дробиш.

Вона визнає: проблеми з харчуванням у школах району є. «Члени робочої групи побачили, що в школах відсутні масло, ковбаси, сосиски, куряче філе і стегенця. В січні діти харчувалися краще, але комунальна установа досі не змогла провести тендери на закупівлю вказаних продуктів. Хоча бюджетні кошти були як ніколи виділені на це своєчасно. Проте батьків цікавить результат. Їх турбує, чому дітей не можуть повноцінно годувати у школі. Бо як можна зварити кашу без масла? Чим його замінити? Ті ж м’ясні вироби ще замінюють яловичиною. Але деякі школи повертають її, бо іноді м’ясо постачають їм неякісне», — говорить Ірина Дробиш.

 

«Біла смерть» замість овочів

Під час перевірок у школах робочою групою було виявлено, що у Бериславській ЗОШ № 1 14 березня знаходилися сир кисломолочний і сметана з недопустимим терміном реалізації. «Вказані продукти з граничним терміном використання було приготовано та застосовано в харчуванні дітей школи 15 березня. Найбільш проблемним за період з 5 березня по теперішній час залишається питання щодо отримання учнями масла вершкового, овочів, м’яса та м’ясопродуктів, що нічим не замінюються. Грошова норма для забезпечення харчування школярів за батьківську плату по жодному з перевірених навчальних закладів не застосовується», — зазначено в довідці за результатами проведеної перевірки.

Загалом робоча група перевірила 8 шкіл району. У Веселівській ЗОШ виявлене останнє завезення яловичини 5 та 6 березня. «Встановлено фактичну наявність яловичини приблизно в 2 кг, на яку відсутній супровідний документ постачальника (видаткова накладна та сертифікати відповідності щодо якості продукту). Встановити якість цього м’яса через це немає можливості, що унеможливлює використання його для харчування школярів. Також 15 березня була занижена норма овочів в 4 і 5 разів для дітей віком до і після 10 років. Загалом по перевірених освітніх закладах складено та подано щоденні меню — розкладки з невірно визначеними нормами на продукти в грамах на одну дитину як за бюджетні кошти, так і за кошти батьків. Бухгалтерією КУ «Бериславський районний центр по обслуговуванню закладів освіти» це все прийнято до обліку і здійснено списання продуктів за завищеними та заниженими нормами», — зазначено у довідці.

Одночасно з заниженнями норм були встановлені і їх завищення. Приміром, у харчуванні дітей використовували більше, ніж потрібно, цукру, в деяких школах відсутні продукти замінювалисяь макаронами, картоплею і рибою. Члени робочої групи також розповіли, що деякі директори шкіл за власні кошти навіть купували для їдалень вершкове масло. Зрозуміти їх бажання покращити раціон дітей можна, але добре, що поки вдалося уникнути великої біди. Адже говорити про дотримання санітарно-гігієнічних вимог при купівлі продуктів для навчальних закладів у звичайному магазині через дорогу від школи не доводиться.

Змінити ситуацію на краще частково вдалося одразу ж після проведення колегії відділу освіти РДА. Проте досі в раціоні школярів не вистачає деяких продуктів. «Нас дуже турбує це питання, адже з 1 червня стартуватиме оздоровча компанія. Чи вдасться до нього підготуватися належним чином?» — запитує Ірина Дробиш. Щоправда, час на усунення порушень ще є. Прозвітувати про вжиті заходи центр з обслуговування закладів освіти і відділ освіти, молоді та спорту Бериславської РДА зобов’язали не пізніше 16 квітня. Але для батьків усі ці звіти і виправдання навряд чи матимуть якесь значення, залишаючись доказом безвідповідального ставлення чиновників до харчування і здоров’я їх дітей.

Олег БАТУРІН.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН