Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські аграрії вивчали досвід Ізраїлю

У березні Херсонщину відвідали консультанти-агрономи з Ізраїлю – Борис Бордман та Асса Лінн – завдяки співпраці ГО «Земля Таврії», проекту UHBDP та навчального центру MASHAV.
Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) працює в Україні другий рік, основна мета його діяльності – розвиток аграрного сектору. Працює проект в Херсонській,Миколаївській, Одеській та Запорізькій областях. Основні методи роботи – інформаційні заходи для аграріїв, всіх, хто задіяний в ланцюжку від виробника до кінцевого споживача. Підтримку отримують виробники овочів, фруктів, ягід, меду та горіхів.

Проект тісно співпрацює з ізраїльською навчальною програмою MASHAV. Це навчальний центр в Ізраїлі, який приймає на стажування різних спеціалістів із розвиваючих країн всього світу і має широку мережу консультантів. Херсонські фермери мають можливість отримати інформацію від провідних ізраїльських спеціалістів.

У березні Херсонщину відвідали консультанти-агрономи – Борис Бордман та Асса Лінн – завдяки співпраці ГО «Земля Таврії», проекту UHBDP та навчального центру MASHAV.

Борис Бордман – магістр сільськогосподарських наук у галузі сільськогосподарського машинобудування, консультант Міністерства сільського господарства Ізраїлю. Ведучий спеціаліст по фунгіцидам та пестицидам. Експерт в галузі машин та обладнання для садів, теплиць та виноградників.

Асса Лінн – бакалавр Ізраїльського університету сільського господарства. Магістр у галузі ентомології та фітопатології. 20 років досвіду роботи у кібуцу. З 1994 року консультант Міністерства сільського господарства Ізраїлю. Основна спеціалізація: зрошення, опилення рослин, обрізка та підготовка саду, захист рослин.

Аби обмін досвідом був максимально ефективним, був організований круглий стіл “Особливості та технології вирощування малини, ожини та лохини” на базі ПП «Павлівські», що в с. Веселе Бериславського району. Ця тема зібрала більше 50 виробників ягід: новачки та професіонали в ягідному виробництві мали змогу відвідати провідне господарство, подивитися на підготовчі весняні роботи, задати питання господарю.

Консультанти з Ізраїлю мали доповідь про вимоги ягідних культур до ґрунтів, основні агрономічні заходи, що мають підвищити врожайність та інновації, що зараз впроваджуються у світовій аграрній практиці. Присутні задавали питання стосовно використання ЗЗР, особливостей обробки ґрунтів, роботи оприскувачів.

Далі індивідуальні консультації отримали фермери Херсонщини, що займаються вирощуванням фруктів та ягід, а саме Сергій Некрасов ПП «Олександрівське» (с. Станіслав Білозерського району), Ігор Майдебура ФГ «Фруктове» (с. Микільське, Білозерського району), ФГ Павло Жукевича (с. Григорівка Чаплинського району), ТОВ «Енограй» (с. Софіївка Білозерського району).

Крім того, Школа аграрного лідера, що заснована для студентів ХДАУ радо приймала Бориса Бордмана, де він розповів про інновації та провідний ізраїльський досвід у сільському господарстві. Студенти мали змогу дізнатися практичні кейси по використанню обприскувачів, вирощування баштанних у пустелі, перспективи позагрунтового вирощування та світові тенденції аграрного ринку.

Далі агрономи-консультанти відвідають Миколаївську та Одеські області.

Добре, коли в наш час для аграріїв створюється можливість перейняти провідний світовий досвід та отримати відповіді «з перших вуст», аби впровадити інноваційні підходи в Україні.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН