Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сьогодні у Херсоні відбудеться чергова сесія міськради

На 30 березня запланована чергова сесія Херсонської міської радиі. Як оцінює підготовку до засідання та чи виникатимуть «проблемні» питання у сесійній залі – на запитання відповідає секретар міськради Олена Урсуленко.

Олено Борисівно, як спрацювала робоча група з підготовки до сесії?

– На мою думку, цілком продуктивно. Але не без зауважень. Все ж таки потрапляють до сесійної зали питання «з голосу» і від працівників органів виконавчої влади, і від депутатського корпусу. І що дуже важливо – питання, що виносяться на сесію, «з голосу», не завжди виправдані , правильно оформлені, прописані й доцільні. Питання «з голосу» стали традицією і проблема у тому, що вони виносяться емоційно, без вивчення документів, і це вносить сумбур у діяльність депутатів і органів викончоі влади, порушуються терміни підписання рішень.

Чи всі заплановані питання внесені до порядку денного березневої сесії?

– Ні, не всі. Близько десятка зняті з розгляду з різних причин: неналежно оформлені документи, питання не обговорювалось у всіх комісіях. На жаль, зняті питання зі створення депутатських контрольних комісій з організації харчування та перевірки якості продуктів у дошкільних навчальних та загальноосвітніх закладах та другої – із «земельних» питань. З першим напрямком там більш-менш зрозуміло. За розпорядженням начальника управління освіти міськради діє комісія з перевірки якості харчування у школах і дитсадках. До її складу увійшли громадські діячі, журналісти, представники Держспоживстандарту. Комісія відпрацює і надасть висновки. Тому я хочу звернутися до батьків та адміністрації шкіл – у вас є можливість і необхідність контролювати, як і чим харчуються діти в школі. Адже це є основою формування здоров’я на все життя. Важливе зауваження- не до всіх питань однакове ставлення. Одні питання не підтримуються робочою групою, але їх не включає у порядок денний міський голова, інші не підтримуються, таке, як муніципальна варта, але міський голова все одно його вносить до сесійної зали.

Вкотре депутати приступлять до розгляду проекту рішення з утворення КП «Муніципальна варта»…

– Можу сказати одне. Таку кадрову структуру, статут підприємства, статутний капітал можуть пропонувати люди, які нічого у своєму житті не створили і власної копійки не заробили. «Варта» створюється, щоб тягнути гроші з бюджету. Як із статутним капіталом у 700 тис. грн. можна забезпечити охороною 7 сотень комунальних закладів? Та ще й із формою, сучасним обладнанням, з автомобілями швидкого реагування? Потрібна ліцензія, професійне керівництво. Недоцільно на сесіі гаяти час на обговорення цього питання. Не варто й витрачати на нього навіть папір для роздачі депутатам…

Як Ви оцінюєте загалом підготовку до сесії?

– Цього разу проекти рішень з 70 питань були вчасно, згідно з законом, опубліковані на офіційному сайті міськради. Але протягом 2- х тижнів внесено багато додаткових питань. І порядок денний складається вже зі 107 питань. Маю надію, що і вони будуть належним чином підготовлені. В іншому разі, ми просто їх не будемо розглядати.

Чи є якісь зауваження до конкретних питань?

– Так. Не без цього. Вже після засідання робочої групи до мене прийшла на прийом директор КП «Енергосервісна компанія». У неї є рекомендації до питання №27 – це зміни до програми «Ефективне використання енергоресурсів та енергозбереження у системі ЖКГ на 2016-2020 роки». Комунальне підприємство ефективно працювало протягом року, працівники навчались, провели енергоаудит приміщень, визначали будинки за серіями, за показниками енергоємності, проводили роботу із залучення коштів від міжнародних донорів. Але ж комунальне підприємство не включили у перелік виконавців відповідних заходів. Директор департаменту ЖКГ вирішив, що вони і з підрядниками добре попрацюють. Це не правильно. Якраз у таких випадках і потрібно залучати комунальні підприємства, тим паче, що в ньому працюють вже близько 20 спеціалістів. Буду наполягати на тому, щоб підприємство додали до переліку відповідальних виконавців цієї програми. Також наголошуватиму на тому, аби кожен з пунктів був розшифрований. Наприклад, у проекті є пункт: «Проведення енергетичного аудиту житлових будинків». Сума є, але немає конкретних адрес, не вказані серії будинку. З чого вони взяли, що це коштуватиме 387 тисяч гривень? І це спостерігається по всій програмі. Потрібна програма стає формальною.

Одним з питань буде прийняття програми з захисту навколишнього середовища. Чи маєте зауваження до неї?

– Я детально вивчила екологічну програму. Вона виконана професійно і ґрунтовно. Є велике «але” – без коштів залишатиметься на папері. Вважаю, що 3 мільйони гривень могли б зрушити справу з місця. Всі екологічні теми дуже важливі: і відсутність прибережної смуги, і проблема, яка стосується утилізації хімічних засобів. На території товариства «Обрій» є аварійний непаспортизований склад агрохімікатів та пестицидів. Зараз приміщення – у приватній власності. У зруйнованому складі хімікати лежать просто неба, розтікаються. Час серйозно звернути увагу на екологію.

Дякую за інтерв’ю. Успіхів депутатам на пленарному засіданні.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН