Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутат Новокаховської міськради виграла справу в Європейському суді

За неадекватне рішення Новокаховського суду, винесене у 2007 році, Олена Михайлова отримає компенсацію розміром 8200 євро, повідомляє  “Новий день“.

«Я чекала цього рішення 11 років!» — не може стримати емоцій новокаховчанка, депутат міськради Олена Михайлова. 6 березня розташований у Страсбурзі Європейський суд з прав людини виніс постанову на її користь у справі № 10644/08 «Михайлова проти України». ЄСПЛ встановив факт порушення щодо громадянки України частини 1 статті 6 щодо забезпечення неупередженого судового процесу, ч. 1 і 3 (b) статті 6 — незабезпечення належного часу для підготовки захисту, статті 10 і статті 2 Протоколу 7 Євроконвенції з прав людини. Та постановив виплатити їй 3 тисячі євро нематеріальних збитків і 5200 євро на покриття понесених витрат.

З постанови ЄСПЛ вбачається, що 11 років тому Олена Михайлова брала участь у судовому розгляді справи про борг за комунальні послуги як представник однієї зі сторін. 1 липня 2007 року на попередньому слуханні справи вона поставила під сумнів неупередженість головуючої судді і заявила, поміж іншого: «Я не знаю жодної справи, у якій ви б винесли законне рішення» і «закон для вас нічого не значить». Головуюча суддя зупинила слухання, після чого протягом години проти Михайлової був складений звіт про адміністративне порушення через неповагу до суду. Слухання щодо цього провели дуже швидко. Суддя визнав жінку винною та засудив до п’яти днів адміністративного затримання, яке вона відбула одразу.

— Наскільки я зрозуміла, ЄСПЛ обурився самою процедурою, з якою мене присудили до адміністративного затримання. Адже при розгляді справи жодні обставини справи не розглядалися, не був присутній навіть секретар, який вів би записи. Крім того, в подібних обставинах суди, як правило, обмежувалися штрафом. Рішення про моє затримання було явно неадекватним, — прокоментувала Олена Михайлова.

Жінка висунула низку скарг, зокрема, посилаючись на своє право на чесний суд. Поскаржилася й на те, що під час судового розгляду не була представлена сторона обвинувачення і що суддя, яка засудила її за неповагу до суду, самостійно взяла на себе цю роль, що дискредитувало її неупередженість. Також вона заявила, що у неї не було часу на підготовку свого захисту.

За словами Михайлової, новокаховська суддя, чиї дії стали підставою для розгляду справи Європейським судом з прав людини досі працює на своєму місці. «Коли 13 березня я зайшла до Новокаховського суду, інша суддя привітала мене і сказала, що я нарешті домоглася відновлення справедливості, — додала Олена Михайлова. — Загалом, постанова ЄСПЛ — це прецендент, що дає шанс для захисту прав українців у національних судах. Переконана, що результат моєї справи не залишиться непоміченим в Україні».

НК Онлайн

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН