Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині вирощують рідкісний для України підвид грецького горіху

В смт Чаплинка пройшов День Поля, присвячений темі «Інтенсивного горіхівництва на прикладі горіха Chandler».В Чаплинці вже третій рік працює приватне підприємство «Сімге», що займається виробництвом біогумусу та рідких добрив на його основі, а також виробництвом саджанців горіху Chandler. Підприємство має турецькі інвестиції, займає територію давно занедбаної ферми, пропагує екологічне землеробство, дає робочі місця і має багаторічні плани роботи на території Херсонщині.

Це найбільша в Україні ферма, що виробляє біогумус за допомогою каліфорнійських черв’яків. Кільчасті займають 21 «клітку», щодня гумус «зростає» на 10 см, через тиждень субстрат готовий і його очікує 3 місяці сушки. Добрива використовуються в Україні та експортуються в Середню Азію, В’єтнам, Корею та ін. Сьогодні ґрунти виснажені хімічними обробками і біогумус – одна із ефективних складових вирішення цієї проблеми.

Сорт волоського горіха Chandler був виведений в Каліфорнії і на сьогодні – це один з найпопулярніших сортів у світі, бо має ряд переваг: висока врожайність, тонкокорий, швидкий ріст, біле ядро. На приватному підприємстві «Сімге» турецький привой прищеплюють на український подвой, в результаті – горіх Chandler, акліматизований до українських умов. У світі лише на 7% території може рости волоський горіх, в Україні – на 50% землі. Горіховий ринок України не заповнений, до того ж складається з горіху «дворового» та з посадок. Тож закладання саду – справа перспективна.

Подумати над проблемами, ростом, можливостями та особливостями горіхового ринку – мета цього заходу. День поля відвідало 120 осіб, що займаються чи планують займатися горіхівництвом, аграрії з Херсона, Вінниці, Дніпра, Кропивницького, Києва. Відвідав конференцію Президент ВГО української горіхової асоціації Володимир Пахно, він вручив підприємству посвідчення члена асоціації та побажав стабільного розвитку.

Захід був організований ГО «Земля Таврії» в рамках співпраці з Проектом UHBDP.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН