Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Заможні родичі херсонських чиновників

Перед завершенням кампанії з е-декларуванням за 2017-й рік знову і знову звертаємо увагу на особливості декларацій херсонських чиновників у 2016-му: вони не перестають дивувати. Варто зазначити, що херсонський чиновник або будь-який працівник херсонського комунального підприємства – це особа, яка отримує зарплатню з податків херсонців. Щоправда, є міста, де комунальні підприємства прагнуть заробляти. Але Херсон до їхнього переліку не входить.

Однією з ознак приховування власних доходів є прагнення чиновників та очільників комунальних підприємств зареєструвати цінне рухоме та нерухоме майно на родичів. Такі собі заможні родичі, а я – служник народу. Подивимось, хто є ким?

Керманичі комунальних підприємств: «денег нет, но вы держитесь»

 На кожну сесію херсонської міської ради виходять проекти рішень щодо додаткової фінансової підтримки комунальних підприємств. Їм завжди не вистачає коштів. Особливо часто лунають такі назви, як КП «Гарантія», КП «Парки Херсона», КП «Херсонелектротранс». Між тим, зарплатня працівників, наприклад, КП «Гарантія» вражає, особливо директора. Проте жодним чином підприємство, як і переважна більшість інших аналогічних, не здійснюють заходів щодо заробітку коштів – виключно бюджетне заробітчанство. Отже, про декларації керівників цих підприємств.

У попередньому дослідженні ми загострювали увагу на очільниках та заступниках директорів кількох комунальних підприємств: Ігор Семенчев (директор КП «Гарантія»), Сергій Білоковиленко (директор КП «Парки Херсона»), Олександр Ложичев (заступник директора КП «Дорожник»), Лариса Леонова (директор КП «ХЕСКО»), Ігор Токарєв (заступник директора КП «Херсонкомунтранссервіс») та Євген Матковський (заступник директора КП «Дніпровський). До всіх, окрім Лариси Леонової, виникли питання: окрім того, що всі – депутати, їхні декларації наповнені дивиною у вигляді як не підозрілих джерел доходів, то відсутності місця проживання чи наявності заможних родичів. Але вони виявились лише верхівкою айсбергу: далі – цікавіше.

Перелік комунальних підприємств міста Херсона можна знайти на офіційному сайті. Як уже зазначалось, статки деяких очільників вже було проаналізовано – на черзі інші.

Перше, що необхідно зазначити, це той факт, що не всі керівники КП подали декларації за 2016-й рік: немає наразі декларації в.о. директора КП «Центр» Шуфляка Володимира Віталійовича, Макарова Володимира Володимировича – директора МКП «Вихор» – та керівника КП «Міське дорожнє управління» Золотарьова Олександра Миколайовича. Далі – в порядку аналітики різної дивини.

  1. Чемерис Михайло Васильович (директор МКП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного виробництва) – набагато «скромніший» за свою дружину. У них на трьох із сином є квартира у спільній власності, додатково у дружини – Надії Романівни є ще дві квартири у 100%-й власності (одна придбана у 2011 році, інша – у 2016-му), також квартира у 100%-й власності є у сина Романа. Причому другу квартиру Надія Чемерис отримала у той самий день, що і її син Роман – свою: 07 грудня 2016 року. Загадковою є вартість майна на дату набуття: квартира пані Надії площею 49,24 кв. м коштувала 257586,00 грн., а квартира Романа 72,9 кв. м – усього 14600,00 грн. Автомобіль HYUNDAI ACCENT 2008 року випуску так само належить пані Надії.
  2. Олександр Васильєв (директор КП «Херсонкомунтранссервіс) взагалі не декларує об’єкту нерухомості: ані «на собі», ані за правом проживання у будь-кого іншого.

Так само – і у Георгія Колодяжного з МКП «Сервіс-Центр». На відміну від деяких керманичів, які «переписують» нерухомість на родичів, ці два директори КП не показали в декларації жодної нерухомості. Проте, якщо за ініціалами перевірити Олександра Васильєва важко – в Україні багато таких сполучень імені, прізвища і по-батькові, то Георгій Костянтинович Колодяжний, скоріш за все, в Херсоні єдиний. Виявилось, що людина із такими ініціалами має у власності приміщення у квартирі спільного заселення в історичному центрі Херсона.

Також Георгій Колодяжний «забув» вказати членство у громадському формуванні з охорони громадського порядку і державного кордону «Твердиня Херсонщини». Людина може забути, Youcontrol – ні:

Це громадське формування вже фігурувало у кількох розслідуваннях, зокрема – за фактами рейдерства та незрозумілих витрат коштів херсонського міського бюджету.

До речі, телефон, який зазначено в реєстраційних документах «Твердині Херсонщини», належить, судячи з усього, теж Георгію Колодяжному. Принаймні на нього зареєстрована його сторінка у Фейсбук.

  1. Валентин Чесноков, який наприкінці 2016 року очолив КП «Дорожник» і кілька разів урочисто обіцяв подолати дорожні колапси в Херсоні (до слова, так і не подолав за майже півтора роки) має лише авто KIA CEED 2008 року випуску та ще одну автівку орендує. Власниками ж квартир є син Герман (61,23 кв. м) та дружина Вікторія (38 кв. м). Дружина також має земельну ділянку і значно більші статки: 138 775,00 грн. доходу від зайняття підприємницькою діяльністю. Валентин Чесноков задекларував 41 999,00 зарплатні (ДПСУ в/ч 9938) та допомоги учаснику бойових дій – 920 грн. Валентин Чесноков обійняв посаду директора КП «Дорожник» наприкінці 2016 року – з 01 грудня він очолює підприємство. Проте чомусь не декларує зарплатню, отриману за цим місцем роботи. Дана декларація – виправлена: у попередньому варіанті дохід Валентина Чеснокова становить 77 498,00 грн. за основним місцем роботи, проте невідомо джерело. Сам Валентин Чесноков пояснив помилку власною необачністю і запевнив, що все перевірить.
  2. Ігор Грек, директор КП «Сервіс-Опт», значно поступається в статках своїй дружині – Світлані Жульовій. В його власності «лише» житловий будинок та земельна ділянка. Натомість пані Світлана має спільну з донькою подружжя квартиру площею 248,1 кв. м, машиномісце в підземному паркінгу (15,7 кв.м), чотири нежилих приміщення (23,7 кв. м, 88,2 кв. м, 94,9 кв. м та 109,3 кв. м), будівлю з навісом 189,7 кв. м, склад-магазин 187 кв. м та магазин площею 276,1 кв. м. Корпоративні права в родині також є лише у пані Світлани, як і юридичні особи, де кінцевим бенефіциаром є хтось із членів родини. Чи варто у світлі зазначеного казати про те, що доходи дружини Ігоря Грека втричі вищі за чоловікові: 335 760,00 грн. у неї проти його 104 975,00 грн. Заощадження у дружини так само більші: 240000 грн. проти 2730 дол. США у пана Грека. Іще 13200 доларів США вона позичила третім особам.
  3. Найбільш дивною ввижається декларація Олександра Мудрова (директор КП Господарська організація “Бюро естетики міського середовища та зовнішньої реклами). В ній взагалі зазначено виключно його заробітну плату за основним місцем роботи – більше нічого.
  4. Ігор Семенчев (директор КП «Гарантія») вже був «героєм» попереднього дослідження з декларацій. Однак, там мова йшла про заробітки, судячи з яких уся родина живе лише на доходи пана Ігоря. Однак, декларацію можна розгледіти з іншого боку: у 2016 році нерухоме майно задекларовано лише дружиною Ігоря Григоровича. Проте в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за паном Ігорем зареєстровано арештоване нерухоме майно. Пошук за відкритими даними не показав жодного іншого Семенчева Ігоря Григоровича в Україні, а тим паче – в Херсонській області.

Отже, керівництво міських комунальних підприємств доволі активно просить кошти з бюджету, натомість свої статки нерідко або приховують зовсім, або реєструють на родичів. Щонайменше 6 таких випадків описано вище, іще 5 – у попередній статті. Як може ефективно керувати підприємством людина, яка власну декларацію правильно заповнити не може?

 

 Декларації чиновників: все заради дітей та коханих 

  1. Ім’я Підперигори Романа Степановича, директора Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради, наразі на вустах у всього Херсона, адже його затримали за підозрою спроби хабарництва і наразі відсторонили від посади. В декларації чиновника усі об’єкти нерухомості (житловий будинок і земельна ділянка) знаходяться у власності Подгорної Тетяни Михайлівни – тещі, судячи з прізвища дружини. Доходи декларує лише Роман Степанович – дружина інформації не надала. Так само і з готівковими коштами. За фактами, викладеними в декларації, важко судити про незаконність набуття прав власності на майно – юридично все абсолютно бездоганно. Лише один факт: Роман Підперигора майже нічим не володіє.
  2. Марина Віркун, начальник Управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку Херсонської міської ради, не зазначає будь-якої нерухомості – виключно свій дохід та дохід матері. До речі, подібна помилка заповнення декларацій характерна для багатьох чиновників Херсона: не зазначають нерухомості, яка знаходиться хай не у власності, але у користуванні, хоча мають зазначити.
  3. Цікавою є декларація Букіна Володимира Олександровича, начальника відділу інформаційного та програмного забезпечення Херсонської міської ради: з нерухомої власності у подружжя все належить цивільній дружині Володимира Юлії. За Володимиром – лише зарплатня за основним місцем роботи: тут він дружину перевершив.
  4. Вербицька Аліса Анатоліївна, яка наразі є начальником управління комунальної власності Херсонської міської ради, декларацію перед звільненням з посади начальника Управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку Херсонської міської ради не подавала. Не подала вона її і на новій посаді: в реєстрі значиться лише декларація за її попереднім місцем роботи.
  5. У Ростислава Михайловича Маршака, начальника управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Херсонської міської ради, у власності цінний наручний годинник, водний засіб Quicksilver, зарплата за основним місцем роботи, орендований автомобіль та заощадження у вигляді готівки. Житловий будинок та земельна ділянка – у власності дітей. У дружини – задекларований одяг та ювелірні вироби, корпоративні права та юридична особа, де вона є кінцевим бенефіциарним власником. До речі, фінансові зобов’язання за кредитом також є лише у дружини Ростислава Михайловича. Проте за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у пана Ростислава є нерухоме майно… арештоване.

Отже, відсоток чиновників із підозрілими деклараціями менший за аналогічний показник у комунальних підприємствах. Цілком можливо, це показник ефективної та прозорої роботи самих чиновників, а може і вказівка для більш ретельного пошуку журналістам. Проте і знайдене наразі не вселяє радощів: порушення є і доволі серйозні.

Під час підготовки статті було використано інформацію з відкритих джерел даних: youcontrol.com.ua, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру декларацій, Єдиного державного реєстру  юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Є-data.

Автор: Євгенія Вірлич

Херсонський вісник

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН