Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині не вистачає висококваліфікованих робітників

Українська освіта не встигає за змінами на ринку праці. Суттєвою проблемою навчального процесу, найперше, експерти називають відсутність у майбутніх спеціалістів практичних навичок. Ринок праці Херсонщини вимагає нових підходів у співробітництві з відповідальними роботодавцями, а бажання працювати потребує співвідношення фаховості кадрів з гідною винагородою за їхню працю. Про це йшлося на зустрічі голови Об’єднання організацій роботодавців Херсонщини Олександра Олійника з директором Херсонського обласного центра зайнятості Євгеном Єрашовим, яка відбулася напередодні.

«Аналіз ситуації на ринку області праці демонструє перенасиченість одних професій і нестачу інших – легше знайти десяток гарних спеціалістів з економічною освітою, ніж одного висококваліфікованого робітника. Тож сьогодні взято курс на затребуваність інженерно-технічних і робітничих кадрів. Та час кардинально змінив не лише престижність фаху, а й диктує нові підходи в його підготовці, мотивації та інших аспектах» – каже Олександр Олійник.

У нові навчальні правила готові включатися підприємства, які входять до Об’єднання організацій роботодавців Херсонщини. А Херсонський машинобудівний завод вже демонструє дуальний підхід у підготовці кадрів для промисловості та одним із перших на ринку праці області почав надавати свої потужності для практики учням робітничих спеціальностей. З ідеєю максимального наближення професійного навчання до умов реального виробництва погоджуються в Херсонському обласному центрі зайнятості.

«Щодня до нас приходять молоді люди в пошуках роботи. І ми хочемо повернути цих перспективних спеціалістів в економіку області. Для цього маємо застосовувати єдиний підхід в їх підготовці та максимально наблизити професійне навчання до реального виробництва. Тому вбачаємо багатообіцяючим впровадження дуальної освіти, пілотний проект якої відпрацьовано на Херсонському машинобудівному заводі. І ми готові до подальшої співпраці із роботодавцями в цьому напрямку» – каже Євген Єрашов.

На продовження співробітництва соціальні партнери – ООРХ та обласний центр зайнятості, створили робочу групу з відпрацювання даного питання. Вже готуються пропозиції зі створення «Херсонського центру професійно-технічної освіти» на базі Херсонського машинобудівного заводу у співпраці із освітніми закладами області. Також сторони відпрацьовують структуру та механізм підготовки кваліфікованих робітничих кадрів та готуються до підписання Меморандуму про співпрацю.

Об’єднання організацій роботодавців Херсонщини

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН