Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні пішоходи самі часто стають причиню ДТП

Про ситуацію на дорогах написав херсонець Олексій Саковніч, який на Фейсбуці говорить про те, що доволі часто безвідповідальна поведінка пішоходів стає причиною ДТП:

 – Пішоходи мають не тільки права, а й обов’язки. Дуже багато разів стикався з ситуацією, коли пішоходи порушують Правила дорожнього руху, фактично наражаючи водіїв та інших пішоходів на небезпеку, зокрема, переходячи дорогу у невстановленому місці. Ось як на відео біля Центрального ринку: люди перебігають, вискакують на дорогу поміж маршрутними таксі, хоч там є підземний перехід, а за 100 метрів є світлофор. Патрульна поліція за кілька місяців відучила водіїв паркуватись біля Центрального ринку за знаком, а ось на пішоходів взагалі не звертає уваги, хоч дію статті 127 КУпАП ніхто не відміняв.

Ще один приклад – це вулиця Перекопська, навпроти дитячого садка №75: вранці пішоходи перебігають дорогу, хоч видимість доволі погана через машини, які стоять на світлофорі у напрямі центру. І це при тому, що на відстані у 150 метрів є світлофор. А ПДР каже, що «якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки».

Правила дорожнього руху вказують, що пішоходам забороняється: а) виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; б) раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід; в) допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину; г) переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлено огородження; ґ) затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху. У темну пору доби пішоходи зобов’язані виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Пішоходам слід пам’ятати, що згідно п.16.8 ПДР вони зобов’язані надавати можливість транспортному засобу завершити маневр, навіть коли пішоходам світлофор показує зелене світло (авто може в’їхати на перехрестя на зелений, а проїхати перехрестя вже на червоний).

Гальмівний шлях автомобіля при швидкості 50 км/г складає біля 20-30 метрів (а при слизькій чи мокрій дорозі і ще більше). Фізично встигнути загальмувати перед пішоходом, який вважає що має право переходити дорогу коли і де йому заманеться, не можливо.

Висновки: пішоходи є повноправними учасниками дорожнього руху, як і водії транспортних засобів, вони мають і права і обов’язки. За порушення ними ПДР є відповідальність за статтею 127 КУпАП. Цікаво, скільки протоколів за 2017 рік було складено саме на пішоходів? Сподіваюсь, Патрульна поліція Херсонської області почне звертати на це увагу та виховувати у пішоходів почуття відповідальності.

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Какая полиция? Они сами, такие же. Им легче водителя- раз и документы, два взятка. А пешеход, документов нет, личность устанавливать, время терять, денег с пешехода не взять, бежать за ним

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН