Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині відбулась зустріч «Я не забутий» з учасниками антитерористичної операції та їхніми родинами

Про те, як пройшла зусторіч на Фейсбуці розповіла Любов Рудя:

 – Чергова зустріч «Я не забутий» з учасниками антитерористичної операції та їхніми родинами відбулася у селі Костянтинівці. Такі зустрічі, за ініціативи Благодійного товариства “Шлях перемоги” та військового капелана Анатолія Пономарьова проведені уже в Ольгиному, Каїрах, Великій Благовіщенці.

Розмова “за круглим столом” вийшла невимушена та цікава. Ті хто прийшов мали нагоду отримати потрібну для них інформацію. Окрім того, ветерани АТО поділилися своїми історіями служби у надскладних ситуаціяхВтім . Скупі слова, якими передавали колишні бійці свою службу та участь у бойових операціях, не розкрили тих переживань та страхів, з якими їм довелося зіткнутися на війні.

На запитання, чи було там страшно, відповідали: «Перші три дні. А потім – як робота…» Та чи так це? Ті міста, де довелося їм захищати країну – Краматорськ, Мар’їнка, Іловайськ, Широкино, Щастя – свідчили про справжній героїзм, який, вкотре пересвідчуєшся, простими словами не передати.

Про умови, в яких доводилося перебувати воїнам у ті 2014 – 2015 роки, пригадав волонтер Фазель Манан: під час чергової поїздки в зону АТО з благодійною допомогою, він зустрівся з костянтинівцем Андрієм Двулічанським, який узимку ходив у літніх тапках. І коли волонтери обули бійця в чобітки-«дутики», Андрій обійняв Фазеля і просто сказав: «Спасибі». Це було і зворушливо, й водночас прикро, що наші бійці не мали тоді навіть елементарного й найнеобхіднішого – одягу. Та колишні військовослужбовці про це вже й не згадують, говорять: «Головне – повернулися додому живими».

На проблеми, що виникли після повернення додому, костянтинівські АТОвці, їхні дружити та матері теж особливо не нарікають: немає роботи в селі – знаходять у Каховці, або, навіть у Польщі; виділили землю на неугіддях – мовчки каміння збирають, щоб очистити поле під посів. Водночас дякують сільській раді, що приділяють їм іноді увагу, і що в дітей безкоштовне харчування в школі та дитсадку…

Під час зустрічі намагалися виконати й головну місію – з’ясувати потреби та надати необхідну допомогу демобілізованим воїнам та сім’ям військових. Адже, володіючи усією необхідною інформацією, значно легше оперативно реагувати на ті чи інші проблеми. Тож начальник БВПД Костянтин Цупра проконсультував, яку допомогу можуть отримати ветерани АТО, роздав учасникам заходу інформаційні листівки та запросив звертатися до них за правовою безоплатною допомогою стосовно розв’язання проблем. Особливу увагу він звернув на перевірку зарахування до пенсійного стажу службу в зоні антитерористичної операції.

Фазель Манан, подякувавши АТОвцям за службу та відданість, порадив бути активнішими в реалізації своїх прав та соціальних гарантій, користуватися безкоштовним медичним та санаторно-курортним лікуванням. А начальник Ощадбанку Андрій Кошель розповів, як можна отримати теплі кредити й познайомив з іншими банківськими операціями. Капелан Анатолій Пономарьов навів приклади різних ситуацій, які виникають у сім’ях, коли потрібна адаптація та психологічна допомога колишнім воїнам. Водночас налаштовував: як би не було важко після АТО, треба продовжувати жити з любов’ю, повагою, дружбою.

…За чаєм та задушевною розмовою непомітно минуло понад дві години. Розходилися з надією, що все буде добре. Ініціатори ж мають намір і в інших громадах продовжувати подібні зустрічі.
На зустрічі побувала Любов РУДЯ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН