Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Рекордні 9 млрд. грн. різних податків і зборів цього року зібрала Херсонщина

По багатьох податках плани були виконані ще місяць тому, і зараз всі ці надходження стають додатковими резервами для місцевих та державного бюджетів. Про це йшлося на прес-конференції Ігоря Клима – начальника Головного Управління ДФС у Херсонській області.

Виконання планів зі збору акцизного податку, на прибуток, ЄСВ склало значно більше 100 відсотків. У порівнянні з минулим роком бюджети отримали на 600 млн. грн. більше.

«До державного бюджету разом з платниками податків в області на сьогоднішній день мобілізовано 2 млрд. 700 млн. грн.. До місцевого бюджету – 3,5 млрд. грн.. І ще, крім того, єдиного соціального внеску мобілізовано 2 млрд. 800 млн. грн. Якщо ми складемо всі ці цифри, то отримаємо рекордні 9 млрд. податків, які згенерувала область», – доповів начальник ГУ ДФС у Херсонській області Ігор Клим.

Ще майже мільярд могли б додати великі платники, які раніше були переведені на обслуговування в інші регіони. Але зараз законодавці змінили критерії, за якими підприємства відносять до цієї категорії, і податківці сподіваються на їхнє повернення у регіон. Для сільськогосподарських підприємств раніше був скасований пільговий режим оподаткування ПДВ, але запроваджені дотації з держбюджету. І підприємства Херсонщини скористалися таким ресурсом. 47 підприємств області отримали дотації на вирощену сільськогосподарську продукцію на суму майже 60 мільйонів гривень.

Чимало фінансового ресурсу отримали об’єднані територіальні громади після реформи децентралізації. І тепер самі можуть вишукувати собі в бюджет додаткові кошти.

«Співпрацюємо з кожним головою об’єднаної територіальної громади. Особливо якщо це нові незаангажовані люди, знають кожен клаптик землі, який обробляється або чомусь не обробляється, знають, хто чим займається, де працевлаштований і як отримує заробітну плату. Одним із додаткових важелів у нас з початку поточного року міські ради і нові об’єднані територіальні громади здобули функцію контролю за трудовим законодавством. І якраз у спільних заходах ми бачимо додаткові резерви щодо наповнення саме місцевих бюджетів з податку з доходів фізичних осіб», – продовжив Ігор Клим.

За статистикою фіскальної служби, на Херсонщині значно зросла середня заробітна плата, а отже і сплата податків. За рівнем доходів громадян область вже не на останніх позиціях рейтингу регіонів. Цього року боролися і з захопленням земель і нелегальними на ній посівами. У тіні були тисячі гектарів. Понад 5 тисяч га землі було залучено до оподаткування, але ще податківцям є над чим працювати. В області проблемним залишається акцизний податок. У деяких селах від нього у бюджети не надходить жодної копійки, але магазини та кафе працюють, алкоголь і цигарки продають.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН