Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Кожний десятий кілограм українського експортованого меду поставила Херсонщина

Найбільшим імпортером меду у світі (із часткою до 50%) є країни ЄС — Німеччина (13%), Велика Британія (6), Франція (6), Бельгія (4), Іспанія (4) й Польща (4%). Друга позиція у світовому рейтингу імпортерів у США (21%), третя — у Японії (7%). Україна протягом п’яти років активно нарощує обсяги експорту меду — у понад 4 рази, до рекордних 57 тис. тон меду сезону минулого року на суму 87 млн дол. Як наслідок — Україна на третьому місці в рейтингу світових експортерів.

Херсонська область поставила практично кожний десятий кілограм експортованого меду. Саме тому пасічники Херсонщини активно збираються, обговорюють свої проблеми та діють у напрямку їх вирішення.

23 грудня 2017 року у приміщенні ХДАУ пройшла конференція «Здорова пасіка», її співорганізаторами стали Херсонська обласна спілка бджолярів та ГО «Земля Таврії», що є партнером Проекту UHBDP. Основна мета: підвести підсумки минулорічного сезону, запобігти помилок, означити плани розвитку галузі та обговорити практичні питання бджолярства. На захід зібралося близько 150 чоловік – це новачки, любителі та професійні бджолярі з багаторічним досвідом. Всі, кому не байдужі бджолярні традиції нашого краю.

Голова Департаменту розвитку АПК відзначив, що велика кількість учасників свідчить про перспективність галузі та необхідність об’єднуватися для створення потужної сили. Олександр Паливода: «Треба допомогти херсонським пасічникам, більшість з яких виробляють мед на рівні хобі, перетворити цю справу на професійний високоприбутковий бізнес. Наша кінцева мета – навести лад в медовій галузі області, збільшити виробництво та експорт меду, і зрештою налагодити повну переробку, щоб ми поставляли на світовий ринок кінцевий продукт – фасований мед з написом «Вироблено в Україні»”. Він зазначив, що одноосібним господарствам важко вижити в конкурентних умовах сьогодення, саме тому треба адаптувати закордонний досвід, а саме – створення галузевих об’єднань, які будуть на сторожі прав бджолярів.

Голова обласної спілки бджолярів Херсонщини – Юрій Лавриненко привітав присутніх та наголосив на перспективах розвитку галузі, важливості залучення молодих фахівців та збереження традицій виготовлення меду. Він наголосив, що Херсонська асоціація відкрити для своїх членів і надалі буде вирішувати їх питання у правовому полі.

Валерій Домбровський, голова асоціації «Київоблбджолпром», автор новітніх технологій бджільництва розповів про власний багаторічний досвід та важливість лобіювання спільних інтересів. Бджільництво в Україні – це не просто бізнес, це багатовікова традиція, що збережена нашими предками. Розкриті практичні питання стосувалися впливу якості ващини на здоров’я бджолиної родини, переваги використання природної сировини для боротьби із хворобами.

Олександр Синюк, Голва ГО «Земля Таврії», координатор проекту UHBDP, презентував проект та його сервіси, інформаційні можливості, які можуть отримати пасічники. Зокрема, він розповів про програму Е-ваучер, успішні історії та можливі шляхи співпраці.

Присутні пасічники задавали питання стосовно вартості та якості ветеринарних послуг, можливості використання антибіотиків, нових методів боротьби із кліщами, правові форми боротьби проти масового отруєння бджіл тощо. Крім того, були зазначені теми державної підтримки, гуртування, експорту продукції, вимоги до якості меду та регулювання ціни на продукцію. Організатори отримали велику кількість відгуків та анкетних даних, аби мати змогу як найефективніше проводити подальшу роботу у специфічній бджільницькій галузі.

Отже, конференція «Здорова пасіка» показала важливість теми бджолярства в Херсонській області, перспективи її розвитку та необхідність подібних заходів для виробників. Проект UHBDP і надалі буде сприяти проведенню навчально-інформаційних заходів, що матимуть позитивний вплив на всіх, хто працює у сфері сільського господарства та відкритий до нових знань, прагне розвитку та змін. Адже саме завдяки активній позиції наших сільгоспвиробників ми матиме перспективу вивести Україну у лідери аграрної галузі.

Земля Таврії

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН