Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Галузь виноградарства на Миколаївщині не відчуває державної підтримки

Розвиток галузі виноградарства стримується відсутністю державної підтримки. Два роки поспіль фінансування програми розвитку садівництва та виноградарства не здійснювалося. Про це свідчать дані Департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації.

Про це повідомляє сайт АгроЮг” 

Принаймні, в повідомленні зазначається, що в цьому році Урядом виділено кошти на розвиток садівництва та виноградарства у сумі 299,3 млн гривень, за рахунок яких департаменту вдалося погасити кредиторську заборгованість перед підприємствами в повному обсязі, що складає 12,2 млн гривень.

«Крім цього, ряд підприємств області отримали 8,5 млн гривень на покриття виробничих витрат, понесених вже в поточному році, а також придбання техніки.

Також Проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», який Верховною Радою направлено на підпис Президенту України, передбачено видатки для розвитку садівництва та виноградарства в обсязі 300,0 млн гривень, що сприятиме покращенню матеріально-технічного стану наших підприємств і надасть нового поштовху для подальшої розбудови галузі», – повідомляє директор департаменту АПР Олена Піскун.

В свою чергу зазначається, що департамент повністю підтримує ініціативу комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин щодо прийняття за основу законопроекту № 6603 від 21.06.2017 де пропонується внесення змін до деяких законодавчих актів в частині встановлення строку оренди не менш як 25 років для користувачів земельних ділянок під виноградниками.

«Тільки протягом перших трьох років користувач лише вкладає кошти в ці ділянки. Збільшення мінімального терміну оренди надає можливості користувачу не тільки на відшкодування понесених збитків, а й на подальший розвиток бізнесу», – йдеться у повідомленні департаменту АПР, але підкреслюється думка, що слушно було б, щоб ці норми розповсюджувалися і на земельні ділянки зайняті під садами та ягідниками.

В цілому, по області на сьогодні нараховується 6,1 тисяч га виноградників, з яких в плодоносному віці 5,5 тисяч га. В поточному році закладку молодих виноградників на площі 63 га проводило лише одне господарство, це ПАТ «Радсад» Миколаївського району, повідомляє прес-служба відомства.

Свідок.Інфо

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН