Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Військовий комісар Херсонщини обіцяє виявити всіх ухильників від строкової служби

На медичні комісії не з’явилися до 70% призовників. На дільниці не прийшли за викликом майже 10 тисяч хлопців, а у списку їх понад 14,5 тисячі. Найбільше переховуються у Великолепетиському, Нововоронцовському, Скадовському районах та в обласному центрі.

Військовий комісар Херсонської області зізнається, що керівництво Збройних Сил дало вказівку відзвітувати перед громадськістю про перебіг осіннього призову. Він запевняє, що рейдів, які відбулися у Києві та Львові, коли вночі по розважальних закладах хлопцям виписували повістки та доправляли їх до військкоматів, у нас в області не було і не буде. Попри проблеми з набором, є надія виконати завдання Міністерства оборони. У війська вже відправили 437 призовників при плані 490. Але медичні комісії ще працюють.

«Призовники усілякими способами ховаються від призову, хоча законом України передбачено чітко: якщо призовник не отримав повістку, протягом десяти днів з опублікування указу Президента про призов, він має з’явитися до військового комісаріату», – прокоментував військовий комісар Херсонського обласного військового комісаріату Ігор Буднік.

Але цю норму закону директор Херсонського регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Єлисєєва тлумачить інакше. І говорить, що людина має отримати документ про виклик, і без підпису про його вручення «ухильником» вважатися не може. Крім того, юрист підкреслює, що співпраця між поліцією і військкоматом можлива, але тільки з приводу тих людей, які отримали повістки і не з’явилися. Але в такому випадку розшукують конкретних людей, а не просто всіх, хто теоретично мав би служити. А факт ухилення від призову і військової служби підтверджується постановою про адміністративне правопорушення або вироком суду.

«Громадяни зобов’язані з’явитись за повістками, тобто за викликом, а не так просто, коли оголосили про це публічно. Провину повинні доводити правоохоронні ограни, а не особа», – сказала директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Єлисєєва.

Будь-які рейди з виявлення «ухильників» по розважальних закладах, вручення хлопцям, які видаються працівникам військкомату підходящими за віком, повістки на вулицях, візити до призовників додому вночі є незаконними. При порушенні прав громадянина поліцейськими або працівниками військкомату, говорить представник в області уповноваженого Верховної ради, можна звертатися до їх офісів, які є в кожному регіоні держави.

«Якщо громадяни України, які досягли призовного віку, ухиляються від того, щоб з’явитися до військкомату, є механізм дій. Людина може оголошуватися у розшук. Тоді підключаються працівники поліції і таким чином буде все в рамках законодавства», – наголосила регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Херсонській області Оксана Тропіна.

У Херсоні, говорить військовий комісар міста, вже обклеюють під’їзди оголошеннями з фотокартками та даними тих хлопців, які мали б з’явитися до військкомату, але не прийшли. Правники говорять, що це є порушенням закону про персональні дані. Штраф – 17 тисяч грн. І тим, хто побачив себе на цих листках, можна поскаржитись у поліцію за порушення права на приватність. «Закосити» від служби в армії можна і цілком законно. За українським законодавством, підстав для цього чимало. Але головне, – принести до військкоматів відповідні документи аби не потрапити до списку «ухильників».

Відстрочка від строкової служби надається:

– тим, хто утримує непрацездатну матір або батька або іншого родича;

– має дитину віком до трьох років;

– самостійно виховує дитину (без матері);

– має двох і більше дітей;

– має вагітну дружину або жінку-інваліда;

– є сиротою;

– має тимчасові проблеми зі здоров’ям;

– якщо брат служить у цей же час в армії;

– вчителям, медикам, священикам, поліцейським (на весь період роботи за спеціальністю);

– підозрюваним у кримінальних злочинах.

Відстрочку дають і тим, хто на час отримання повістки навчається на денній формі у вишах або в загальноосвітніх і професійно-технічних закладах. Теж саме стосується й громадян, які навчаються за кордоном у рамках міжнародних договорів.

Але тим, хто ховається від призову без поважних причин, буде непереливки – обіцяє військовий комісар Херсона Олександр Зіньковський. Він розповідає, що тактику у пошуку призовників зараз змінюють. Крім самого «ухильника», тепер каратимуть і тих, хто його ховає. «…не буде облав так званих, а я запевняю, що кожен керівник, який укрив свого призовника або військовозобов’язаного, буде притягнутий до конкретної відповідальності», – пообіцяв військовий комісар Херсонського міського об’єднаного військового комісаріату Олександр Зіньковський.

У Херсоні керівники деяких підприємств і навіть державних установ ховають своїх працівників від призову, розповідає комісар. Він робить все за законом – направляє відповідні накази та повістки за місцем роботи хлопців, а у відповідь отримує повідомлення, що ті – на лікарняному, у відпустці, звільнилися тощо. Проте посадові особи несуть відповідальність за такі дії, адже на них покладений обов’язок вести облік військовозобов’язаних.

Виходом із ситуації з недобором призовників військові комісари вважають більш суворе покарання. Надії покладають і на створення загальнодержавного реєстру військовозобов’язаних. Після початку його роботи, перевірятимуть за базою даних усіх, хто хоче виїхати за кордон, повертається в Україну, скоює правопорушення, приходить до тих чи інших установ за різноманітними довідками тощо. Отже, «ухильників» ловити буде легше. А рейди із примусовим врученням повісток і доправленням до військкоматів, вважають військові, патріотизму хлопцям не додадуть.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН