Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителі Херсонщини стоять у чергах, щоб сплатити податок на нерухомість

Півтори тисячі жителів Херсонщини звернулись до податкових інспекцій, щоб їм нарахували податок на нерухомість. Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Олена Грищук говорить, що вражена кількістю таких заяв. Зізнається: щоб опрацювати всі документи, навіть співробітників не вистачає.

Але з іншого боку така тенденція фіскалів радує. Вони нарахували 5,5 мільйона гривень податку на майно, а громадяни за своїм бажанням заплатять до бюджетів ще 1 мільйон 700 тисяч. І це не остаточна цифра.

Більше 12 тисяч жителів Херсонщини цього року отримали платіжки з податку на нерухомість. Його нараховували за попередній рік. Громадяни мають право отримати від фіскальної служби роз’яснення: за що вони мають платити і як їм ці суми нарахували. Але за звіркою звернулися лише близько трьохсот людей. Більшість приходить, аби їх поставили на облік як платника податку на нерухоме майно. Насамперед це хвилює державних службовців, котрі не хочуть мати проблем з антикорупційними органами, а також пенсіонерів. Люди поважного віку і в цьому випадку виявилися сумлінними. Вони готові віддати останнє, аби тільки їх не вважали боржниками.

«Дуже багато у нас пенсіонерів, які звертаються з постановкою на облік як платників податку на нерухомість. Сума нарахувань незначна. Якщо по Херсону назвати, то ми самі розуміємо, що це в основному квартири, будинки невеликої площі. Там нарахування 20,5 грн. Але добросовісно йдуть пенсіонери», – прокоментувала начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олена Грищук.

Краще прийти самим, ніж потім платити зі штрафом. Податківці теж не сидять склавши руки. Вони постійно вишукують об’єкти, яких немає в базах даних і податки з них не сплачуються.

«В результаті роботи напрацьовуємо якусь інформацію і виявляємо факти, коли платник податків не залучений до оподаткування податком на нерухомість, але при цьому у нього є у власності нерухомість (частіше це нежитлова), то ми його залучаємо вже за результатами опрацювання податкової інформації. У нас є такі випадки», – продовжила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб.

Найчастіше виявляють об’єкти нерухомості, за які їх власники не платять податки, при нарахуванні плати за землю. Фіскали, коли оформлюють платіжку, вже дивляться, чи є на цій ділянці якась споруда. Якщо відомостей про нерухомість немає, то її вносять до бази даних і обкладають податком.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН