Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миловому створили державний відділ реєстрації та заробляють на цьому мільйони

Розвиватись може лише та громада, яка не чекає на податки, що надійдуть до бюджету, а сама заробляє. У селі Миловому Бериславського району створений державний відділ реєстрації, працівники якого реєструють право приватної власності, договори оренди, договори емфітевзисів тощо. Плата за реєстрацію надходить до сільської ради. Філію комунального підприємства села створено в Херсоні і в Бериславі.

З цих надходжень формується бюджет розвитку. Для порівняння – 2011 року він становив 20 тисяч гривень, на даний час – у 100 разів більший. 

За зароблені кошти зроблений капітальний ремонт сільського Будинку культури, дитячого садка, прокладений водовід, і мешканці отримують воду цілодобово (раніше село жило практично без централізованого водопостачання). Нині сільська влада займається реалізацією проекту з будівництва спортивного поля зі штучним покриттям.

«708 тисяч гривень бюджету спрямовані на зведення футбольного поля. За ці кошти ми могли б освітити все село або відремонтувати якусь частину автошляху. Але громада вирішила, що дітям потрібен спортивний майданчик. Зараз дуже багато залежить від позиції самої громади, чи хоче вона змінити щось на краще у своєму домі», – розповів Милівський сільський голова Олег Яхнієнко.

Основний бюджет Милового нині становить 3 800 тис. грн. Децентралізаційні процеси розширили повноваження громади і дали змогу їм заробляти кошти і реалізувати стратегічні проекти. Над об’єднанням з іншими населеними пунктами милівці давно розмірковують. Спочатку розробляли проект створення ОТГ в одному форматі, зараз – в дещо іншому. Головне – не об’єднання заради об’єднання, а створення самодостатньої громади з рівними учасниками.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН