Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Николаеве вступил в силу запрет на вылов рыбы на зимовальных ямах

С 20 ноября 2017 года на Николаевщине установлен запрет на вылов рыбы на зимовальных ямах. В Николаевской области, согласно приказу начальника управления Государственного агентства рыбного хозяйства в Николаевской области от 31 октября 2017 года № 144, с 20 ноября 2017 года и до начала весенне-летнего нерестового запрета 2018 на зимних ямах установлен запрет любительского, спортивного и промышленного рыболовства, пишут Николаевские известия.

Это предусмотрено пунктом 8.3 Правил промышленного рыболовства в рыбохозяйственных водных объектах Украины, пунктом 4.14.3 Правил любительского и спортивного рыболовства по согласованию Института рыбного хозяйства НААН Украины.

За порушення Правил рибальства на зимувальних ямах передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн., на посадових осіб від 170 до 510 грн.; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, за рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачено штраф 340-680 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб 510-850 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність – штраф 3400-6800 грн. або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується штраф за кожну виловлену рибину, наприклад: судака – 510 грн., сома — 425 грн., форелі — 340 грн., щуки — 340 грн., сазана (коропа) — 30 грн.6, білого амура — 255 грн., товстолобика — 25 грн.5, білизни (жереха) — 255 грн., рибця звичайного — 255 грн., ляща — 170 грн., лина — 119 грн., плітки — 85 грн., краснопірки — 68 грн., підуста — 34 грн., плоскирки — 34 грн. тощо.

Миколаївський рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок дотримуватись  правил заборони на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах.

В разі виявлення порушень особи будуть притягнуті до відповідальності відповідно до норм діючого законодавства.

Небайдужих громадян просимо повідомляти про всі випадки порушення чинного природоохоронного законодавства на  цілодобову «гарячу лінію» патруля за телефоном 0512 (43-04-60)

Довідково: Зимувальна яма – поглиблена ділянка дна водного об’єкта, де скупчуються водні живі ресурси в зимовий період. При зниженні температури у водоймах нижче 8 градусів починається зимова міграція до місця зимівлі. У риби різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюється інтенсивність росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. Для збереження рибних ресурсів згідно із Правилами рибальства у зимовий період, органами рибоохорони вводиться заборона на лов риби на зимувальних ямах. 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН