Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Досвід «Зелених хуторів Таврії» вивчали на міжнародному заході

26 жовтня у Києві 260 представників об’єднаних громад – партнерів Програми DOBRE, бізнесу, влади, громадянського суспільства, проектів міжнародної технічної допомоги та медіа взяли участь у Першому Хабі інвесторів та громад. Разом вони шукали рецепти, як пришвидшити місцевий економічний розвиток.

Громади вперше представили свої інвестиційні проекти та отримали відгук і рекомендації від представників бізнесу, вчилися будувати комунікації, що ведуть до партнерства.

Потенціали та можливості громади у напрямку розвитку зеленого туризму від Херсонщини представляв засновник «Зелених хуторів Таврії» Олександр Долинко. Центр зеленого туризму у Голопристанському районі на території чотирьох сільських рад відвідують у сезон до 30 тисяч осіб.

7 років тому члени виконкому Великокардашинської сільської ради почали цей проект, оскільки у бюджеті закінчились гроші. Ці чотири населені пункти залишились сам на сам зі своїми проблемами, навіть землі не були розпайовані. Були різні варіанти: вирощування овочей (спеціалізуються місцеві жителі), розвиток вівчарства, використання вільхового лісу та кварцового піску. Але зупинились на тому, щоб утворити зелену оазу для відпочинку городян. Селяни скористались своїм правом на отримання 2 гектарів для ведення особистого господарства, отримали заболочені місця і почали створювати центр туризму. Влада не перешкоджала, але грошей не вистачало на ремонт доріг і каналів. Тоді 45 місцевих жителів просто «скинулись» з власних кишень.

Зараз «Зелені хутори Таврії» сплачують щорічно 250 тисяч гривень податків, безкоштовно приймають у себе сиріт, людей з особливими потребами, вагітних, ветеранів і членів родин учасників АТО. На базі зеленого туризму в сезон зайняті близько сотні осіб.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН