Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Після скандалу Держгеокадастр планує зняти з аукціону 20 га заповідної зони в Херсонській області

Іван Мойсієнко, відомий на Херсонщині науковець розповів на Фейсбуці про ситуацію, що створилася навколо Національного природного парку “Кам’янська Січ”.

 – Хочу повідомити приємну новину. Сьогодні телефонувала з Департаменту екології Пані Наталія Савченко, з повідомленням, що планується зняти з аукціону на приватизацію ті 20 ділянок (600 га), які виставлені на приватизацію і, одночасно, мають увійти в склад парку. Маємо маленьку перемогу! Парк ще не створений, а вже працює в інтересах громади.

У створенні Національного природного парку «Кам`янська Січ» я вбачаю тільки позитив. Звичайно наявні невеликі обмежуючі моменти, але вони є зовсім несуттєві, порівняно з тими перевагами, які будуть можливі. По-перше, створюється державне підприємство з фінансуванням. Орієнтовно на 8 тис. гектарів працювало би 32 особи, але зараз площа збільшилась до 12 тис. гектарів, тому відповідно очікуються оновлення з кількості робочих ставок. Очікується, що кількість подвоїться, і штат становитиме 60 осіб. Це звичайно є позитивним фактором. Жителі, територія яких входить до складу парку, отримають додаткові робочі місця. Крім того, з`являться такі професії, яких в межах цих населених пунктів, раніше не було. Безпосередньо з`явиться науковий, рекреаційний, освітній відділи або сектори, де працюватимуть і наукові співробітники, і екскурсоводи, і фахівці з рекреації. Сьогодні наша молодь їде з сіл, тому що вдома немає творчих професій. А при створенні парку, буде можливість залишитись у рідному селі, і тут на місці, мати цікаву креативну роботу. Крім того, будуть і більш традиційні робочі місця – єгері, бухгалтери, водії тощо.

Наступний аспект, який демонструє переваги, це те, що НПП «Кам`янська Січ» є потужним важелем для розвитку бізнесу та економічного зростання регіону. Останнім часом, подорож Національними природними парками набирає популярності. Туристи, обираючи даний державний об`єкт, можуть бути впевнені, що там обов`язково наявна охорона, місце для ночівлі, транспорт та все інше. Це світова практика – подорожувати Національними природними парками. Наскільки ми цим скористаємось – залежить лише від нас.

Зрозуміло, що повинен пройти певний час, але важіль дуже потужний. Все йде у геометричній прогресії: турист приїхав, йому сподобалось, він написав позитивний відгук, а вже наступного року кількість відвідувачів відповідно збільшиться. І чим більше таких садиб зеленого туризму, тим більше слави нашому краю.

Ще хочеться сказати, що зараз за межами населених пунктів немає охорони природи. Тобто природа представлена на відкуп сама собі. Створення Національного природного парку дасть можливість нормативно урегулювати будь-які дії на території даного об`єкту, чи то буде вирубка дерев, чи то засмічення території. Екологічна інспекція в Департаменті екології мають невеликий штат, вони не мають техніки, їм не виділяються кошти, то ж сьогодні вони невстані контролювати поведінку населення в природі. Навіть, якщо ви помітите екологічне порушення, максимум отримаєте відписку. Реальної дії, як правило, немає. Перевагою створення парку є те, що у цього прекрасного куточку Херсонщини з’явиться господар. Відповідно, працюватимуть люди, які будуть слідкувати за чистотою даної території, за збереженням насаджень, боротимуться з браконьєрством тощо. Тому всі законослухняні громадяни від створення парку лише виграють. А програють ті, хто порушують закон: браконьєри, люди, які займаються незаконною вирубкою дерев і засміченням території.
Ще позитив, який я вбачаю – це захист земель громади. Зараз ми зіткнулись з такою проблемою, що 600 гектарів , 20 ділянок, виставлені на аукціон, а саме території на яких планується створити парк. Я хочу сказати, що місцеві жителі не можуть ніяк вплинути на приватизацію землі. В їхньому розпорядженні лише територія в межах населених пунктів, а на те, що знаходиться поза ними вони ніяк вплинути не можуть. Зараз постає вибір: або ця земля стане приватною, і громада не матиме права на ці ділянки, або там буде створений Національний природний парк, і територія залишиться в державній власності. Тобто створення Національного природного парку є гарантією збереження цієї територій для усієї громади.

Стосовно обмежень, воно фактично єдине – на території заповідного фонду полювання буде заборонене. Всі традиційні способи використання даної місцини дозволені, які включають рибальство, випас худоби, сінокосіння, збирання ягід та грибів, а також відпочинок (купання, прогулянки) тощо. Навіть в заповідній зоні в науковому обґрунтуванні ми пропонуємо залишити такі традиційні види діяльності, як випас та сінокосіння. Справа в тому, що степові екосистеми в заповідниках починають деградувати. Навіть з`явився спеціальний термін – «резерватогенна сукцесія». Справа в тому, що степові екосистеми є повночленними, коли наявні дикі тварини, які щороку вилучають надлишок біомаси степових екосистем. Без цього відбувається деградація степових екосистем. А оскільки диких тварин – турів, сайгаків, тарпанів тощо, сьогодні не має степові екосистеми є нестійкими. Як показує практика, замінити дикі тварини можна свійськими. Тому в науковому обґрунтуванні ми рекомендуємо випас і сінокосіння в заповідній зоні. В інших зонах – вони дозволені апріорі.. Єдине що, ці види діяльності будуть науково обґрунтовані. Тобто, наукові працівники парку порахують максимально допустимі норми чисельності тварин на цій ділянці. Недовипас для степових екосистем – шкідливий, і перевипас – також шкідливий. Тому фахівці слідкуватимуть, щоб будь-яка діяльність в даних межах була в оптимальних нормах.

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Внесіть уточнення. Мова йде все ж таки про зняття з аукціону 20 ділянок(608 га) чи 20 га заповідного степу?

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН