Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Антирейдерський штаб Херсонської області продовжує розгляд резонансних справ

Протягом останніх місяців оперативний штаб із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя розглянув десятки резонансних справ із фактами заволодіння чужим майном.

На Херсонщині охочих заволодіти землею чи врожаєм сусіда не меншає, і рейдерство не поборено. Але за 2 місяці діяльності штабу є певні результати. На останньому із засідань представники Національної поліції доповіли, що порушено 37 кримінальних справ проти осіб, що заволоділи майном незаконно.

«Не у всіх цих справах за 2 місяці можна поставити крапку і притягнути до відповідальності винних. Але, як показує практика розслідування справ з рейдерського захоплення, весь процес триває близько року. І все ж є конкретні результати діяльності поліції, є повернені землі, описаний та заарештований врожай, виносяться ухвали суду. Діяльність антирейдерського штабу дає можливість всім, хто звертається за поновленням своїх майнових прав, отримати в одному місці максимально компетентну оцінку ситуації. Це, по-перше. По-друге, у випадках силових захоплень, звернутись безпосередньо до правоохоронців. І, по-третє, ми ведемо просвітницьку роботу з орендодавцями, які підписують угоди, не читаючи», – прокоментував заступник голови штабу, начальник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський.

Чому врожай і землю можна вкрасти? Як мінімум, дві причини – «дірки» в законодавстві та юридична неграмотність самих селян, які підписують такі договори з орендарями, що потім їм залишається лише йти на умови шахраїв. У половині випадків шахрайства із землею чи збіжжям, які розглядались на засіданнях штабу, орендодавець не мав на руках навіть договору.

Недоліками в законі, що дозволяють обманювати жителів села з орендою землі, вже зайнялась комісія при Міністерстві юстиції. До неї направлені і всі скарги від жителів області. Що ж до підвищення грамотності, то Мінюст запустив програму «Я маю право», яка передбачає надання безкоштовних консультацій з питань законодавства.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН