Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителі Виноградівської ОТГ працюють над сучасним паспортом громади

Сучасні умови життя диктують свої правила: аби бути успішними та заможними треба змінюватися. Перш за все, ці зміни повинні стосуватися згуртованості в єдину команду, прагнення до нового.

Створення ОТГ – це тільки перший крок в умовах децентралізації. Попереду робота для закладення успіху в майбутньому. Аби бути конкурентоспроможними та зацікавити донорів треба крокувати в ногу з часом. Першими з таких кроків повинні стати пошук інвестицій, проектів міжнародної допомоги, гранти, тощо. В умовах великої кількості міжнародних проектів та донорських організацій, які цікавляться Херсонською областю, кожна об’єднана територіальна громада повинна мати для них максимально доступну інформацію про наявні можливості. Це неможливо без створення стратегічного плану, який включає в себе всі важливі показники: економічно-соціальний стан ОТГ, кадровий потенціал, напрямки розвитку. Допомагати новоствореним ОТГ в цьому складному питанні можуть різні організації.

2 листопада відбулася стратегічна сесія Виноградівської ОТГ, на яку були запрошені представники Канадсько-українського проекту розвитку бізнес-плодоовочівництва (UHDBP) та Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування. Голова сільської ради Сергій Шматенко, розповів про проблеми новоствореної ОТГ, плани на майбутнє та представив актив села.

Олександра Лянна – представник Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування, спеціаліст зі створення стратегічних планів для громад. Доповіла про стан реформи децентралізації на Херсонщини, про перші результати вже діючих ОТГ. Докладно розповіла про можливості ОТГ, значення розробки детального плану розвитку, шляхи наповнення бюджету. Для цього потрібно зібрати та систематизувати якомога більше реальної інформації про стан ОТГ сьогодні.

Олена Синюк – представник УПРБП та ГО «Земля Таврії» презентувала Проект UHDBP. Розповіла про мету та принципи роботи Проекту, його історію, переваги співпраці для аграріїв та історії успіху. Особливо учасників зацікавила можливість користуватися безкоштовними сервісами Проекту, брати участь у програмі є-ваучер та навчальних семінарах.

З 1 листопада 2017р. Український проект UHDBP спільно з Виноградівською ОТГ та Херсонським Аграрним Університетом втілюють у життя проект «Від села до села». Основна мета проекту: формування єдиного документу – «паспорту села» для створення стратегічного плану ОТГ. Два студенти-агроінтерни протягом 2 місяців мають зібрати інформацію, що відповідає всім сучасним вимогам та систематизувати її у єдиний документ. Паспорт села – це електронний документ, який складається з актуальних даних про ОТГ: кількість населення, сфери виробництва, економічні показники, історично-культурні надбання, фермерські господарства, впровадження новацій тощо. Учасникам семінару були представлені виконавці. Від сьогодні студенти-агроінтерни будуть анкетувати мешканців, збирати один із інформаційних блоків стратегічного плану. Тож основні питання, що будуть підійматися: кількість землі та працівників у ФГ, основні сільськогосподарські культури, що вирощуються, їх прибутковість, проблеми з якими стикаються аграрії, можливі шляхи вирішення тощо.

Тож сільський голова, Сергій Шматенко, звертається до всіх мешканців громади з проханням співпраці сказав: «Будьте люб’язні та давайте максимальну правдиву інформацію про вашу діяльність. Дуже важливо – зробити реальний паспорт об’єднаної територіальної громади, адже це відкриває величезні перспективи для розвитку та гідної презентації нашого краю!»

Канадсько-український проект розвитку плодоовочівництва є одним з проектів, що реально допомагає аграріям Херсонської області. Основною метою UHDBP є підвищення прибутків малих та середніх виробників плодоовочевої продукції, через впровадження інноваційних технологій та бізнес підходів, які забезпечують економію витрат часу та фізичних зусиль.

Так завдяки комплексній співпраці організацій, що мають на меті розвиток села, буде створений пілотний проект, який може бути поширений і на інші села та ОТГ.

Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН