Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Неефективне планування спустошує місцеві бюджети

У червні цього року дефіцит районного бюджету Бериславського району становив майже 6 млн. грн. За результатами 7 місяців скоротився до 1 900 тис. грн. Запланований бюджет на весь рік обчислювався у сумі 39,5 млн., але, за розрахунками, до кінця цього року в казну району надійде близько 46-ти. Ще фінансисти очікують додаткові 6 мільйонів, які планують витратити на інфраструктурні проекти, а не на видатки «проїдання».

Чому ситуація змінилась? Заступником голови Бериславської РДА був призначений Іван Бельцик, який раніше працював на Одещині, він очолив фінансовий блок виконавчої влади.

«Бериславський район – не стагнаційний. В нього є великий потенціал розвитку у всіх напрямках. Чому так раніше планувалось, не можу сказати. Але можу запевнити, що при плануванні бюджету на наступний рік підходи були змінені і незабезпеченості бюджету не буде. Вже давно держава дала такий серйозний інструмент, як місцеві прямі податки. Наприклад, земельний, і органи місцевого самоврядування можуть варіювати ставку від 0,3 до 1% від вартості землі. Так ось минулого року ставка по всіх сільських і селищних радах району була однаковою – 0,35%. Ми проводимо роз’яснювальну роботу, говоримо, що прямі податки легше обраховуються, аніж розщеплені, такі, які податок на доходи фізичних осіб. Місцеві органи влади можуть вже зразу бачити свій ресурс“, – розповідає заступник голови Бериславської райдержадміністрації Іван Бельцик.

Чи ефективно витрачаються кошти сільських і селищних громад? Іван Бельцик впевнений, що є ради, які виважено ставляться до кожної копійки. Є рішення рад, які примушують сумніватись, чи варто взагалі вкладати кошти в той чи інший напрямок, або ж ті суми, які виділяються на нього. Для визначення ефективності діяльності існує показник KPI, але чи проводять аналіз своєї роботи сільські й селищні ради, сказати важко.

А поки заступник голови Бериславської райдержадміністрації Іван Бельцик коментує: “Додати можу одне, за результатами 9 місяців цього року виконання районного бюджету ми повністю забезпечили видатки: незабезпеченість до кінця року по районному відсутня“.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН