Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

За півтора мільйона доларів США на Херсонщині створять унікальний продукт для рослинництва

Херсонські добрива поставлятимуть по всьому світові. Така сфера діяльності наукового підприємства «П’ятий елемент», що урочисто відкрилося в Голій Пристані під час 10 Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти».

Підприємство планує виробляти до 10 тонн мінеральних мікродобрив щорічно. І це доволі багато. Адже на 1 га посівів треба від 20 до 50 грамів таких нано-добрив. Виробничо-лабораторний комплекс невеликий – всього 2500 кв.м. площі, з яких лише третина – це виробничі цехи.

Сума інвестицій становить півтора мільйона доларів США. Тут вже створено 70 робочих місць і планується розширення штату. Унікальність підприємства в тому, що наука і бізнес об’єдналися. При чому у традиційній для нашого регіону сфері – сільському господарстві.

Нано-добрива – розробка доктора хімічних наук, професора і автора понад ста патентів Георгія Голіка. Він говорить, що лише за 10 років українські землі втратили 15% своєї родючості і така тенденція зберігається. А головна перевага його технології у тому, що вона не тільки підживлює рослину, а й відновлюють родючість земель.

«Ми знайшли спосіб посилити дії мікроорганізмів, які живуть в коренях рослин і є його донорами», – підкреслив Георгій Голік, заступник генерального директора ТОВ НВП «5 ELEMENT» з наукової роботи, доктор хімічних наук, професор.

У планах підприємства закупити дві кліматичні установки, щоб випробовувати добрива на рослинах, які не виживуть в наших умовах. Адже замовники зараз з’явилися з південних країн. На Херсонщину вже планують привезти пальми, арахіс, єгипетську кукурудзу, кавові дерева. В’єтнамський рис вже показав істотне збільшення врожайності і делегація з цієї країни , яка перебувала на 10 Міжнародному інвестиційному форумі, повезе до себе на батьківщину кілограм нано-добрив. Його вистачить, щоб підживити півтисячі гектарів посівів.

«Наше виробництво сьогодні має можливість випускати продукцію для обробки насіння, як стартового мікродобрива, до 1-го мільйона га за добу. Це «нано», це як політ на Марс, але це можливо. І я дуже радий, що ця розробка нашої України, нашої Херсонщини», – говорить Володимир Білий, генеральний директор ТОВ НВП «5 ELEMENT».

Якість продукції вже високо оцінили швейцарці. На урочистостях голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв вручив директору підприємства відповідний сертифікат. Зараз вже подані документи для отримання відповідних документів від Європейського Союзу.

Українським виробникам нано-добрив конкуренти наступають на п’яти. Подібні технології розробляють і у інших країнах. Але херсонські бізнесмени впевнені, що в них зараз є фора у 5-7 років, щоб завоювати міжнародні ринки. Наразі підприємство уклало домовленості про співпрацю з Литвою, Словаччино, Чехією, Кіпром, Алжиром, Єгиптом, Суданом та іншими країнами.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН