Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фермери Херсонщини обіцяють перекрити автошляхи в регіоні

Як заявив заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників області Віктор Нікішенко на сьогоднішньому засіданні антирейдерського штабу, до цього їх примусили великі суми орендної плати за землю. Він спирається на Закон 1166, в якому йдеться, що річна сума платежу за користування землею не може бути меншою від 3% нормативної грошової оцінки. Держгеокадастр нараховує землевласникам орендну плату у розмірі 12%, керуючись постановою Кабміну.

У відповідь начальник обласного управління землевпорядної служби Ігор Шапран зазначив, що кошти, які сплачують фермери, поповнюють бюджети місцевих громад.

«Ми живемо у правовій державі. Всі правові відносини регулюються законами та підзаконними актами. Якщо є постанова уряду, яка регламентує порядок встановлення відсоткової ставки і механізм її сплати, ми не можемо це не виконувати. Лише судове рішення може змусити Держгеокадастр вчиняти інакше. Подавайте до суду, буде прецедент, тоді можна щось змінити», – прокоментував заступник голови облдержадміністрації Андрій Балонь.

Фермери ж наполягають, що плата за землю за 12-ти відсотковою ставкою є для них непідйомною на даний момент.

Головуючий на засіданні оперативного штабу з забезпечення прав власників, начальник управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський пообіцяв протягом тижня вивчити ситуацію спільно з Держгеокадастром і надати офіційну відповідь землевласникам.

«Ця позиція буде представлена на засіданні оперативного штабу, ми обговоримо її на одному із засідань. І це буде відповідь фермерам. Вони ж, в свою чергу, можуть подаватись до суду, якщо вважають, що їхні права порушено», – підсумував Костянтин Хутковський.

Чи очікуватимуть фермери на офіційну відповідь, поки невідомо. Але гарячі голови вже готові перекривати автодороги.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН