Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фіскали збираються арештовувати майно жителів Херсонщини, які заборгували мільйони за землю

109 тисяч жителів Херсонської області не сплатили за користування землею більш, ніж 24 мільйони гривень. Лідирує Херсон, на другому місці – Білозерський район. Які ж наслідки такого нехтування конституційним обов’язком, пояснили у фіскальній службі області.

За користування землею потрібно платити. Це не залежить від того, чи є ділянка у власності або ж в оренді. Щороку фіскальна служба, за наявними у неї даними, розсилає відповідні платівки. Суми там зазвичай не великі. Та й сплатити потрібно лише раз на рік. Але 2017-го багато жителів Херсонщини знехтували цим обов’язком і тепер потрапили під пильне око податківців.

«На Херсонщині земля є великим економічним ресурсом. Зокрема, він складає 16% доходів бюджетів місцевих рад. Це свідчить про те, що наш край має великий потенціал у землекористуванні. Проте на території нашої області є такі землевласники, які несвоєчасно або взагалі не сплачують плату за землю і стають податковими боржниками», – зазначив заступник начальника ГУ ДФС у Херсонській області Микола Квасневський.

Дані для нарахування плати за землю фіскали беруть у земельному кадастрі. Але зізнаються, що відомості там не завжди вірні. Тому виникає чимало неточностей. Підставою для нарахування податку є також нормативна оцінка землі, яку проводять раз на 5-7 років, та індекс інфляції. Тому після закінчення такого терміну суми у платіжках іноді значно зростають.

Вже минув місяць від закінчення строку сплати цього податку. Фіскали вже нараховують штрафи боржникам Херсонщини. Поки це 10% від суми боргу, а з 1-го жовтня буде 20 процентів. Далі додаватиметься ще й пеня. Всіх, хто не згодний із сумами у платіжках, фіскальна служба запрошує на звірку до своїх інспекції. Те ж саме стосується і тих, хто не отримав платіжку.

Важелів впливу на несумлінних громадян у фіскалів достатньо. Якщо дійде до суду, то описати та арештувати можуть все майно боржника. Навіть за незначну суму прострочки.

Щоб попередити черги у центрах обслуговування платників, податківці нагадують, що всі пенсіонери однозначно мають пільгу зі сплати за землю. Але тільки на визначену площу. Є й інші категорії, яким надано таке послаблення. Вся інформація міститься у податковому кодексі або її можна довідатись і в працівників інспекцій за місцем проживання.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН