Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У прикордонному районі Херсонщини виникла проблема зі створенням ОТГ

Створення об’єднаних територіальних громад в Херсонській області, незважаючи на критику і недосконалість законодавства, триває. 14 ОТГ вже діють, у 10-ти готуються до виборів, призначених на 29 жовтня.

Приклад успішної діяльності об’єднаної громади – Кочубеївська. 23 липня 2015 року чотири сільські ради Високопільського району об’єдналися в одну з адміністративним центром у Кочубеївці.

«Успіх Кочубеївської ОТГ в тому, що утворилась вона нетипово, це не об’єднання заради об’єднання, а для того, щоб вийти з-під влади району. Цьому передував затяжний конфлікт між сільським головою та чиновниками з Високопілля. ОТГ мають незаперечну перевагу: йде інвентаризація на всіх рівнях. Гроші йдуть на ОТГ, а не розподіляються районом у ручному режимі. У державній субвенції чітко вказується сума на кожного учня: 9 тис. 300 грн., розписані і витрати на медицину. У ОТГ – повноваження навіть не райдержадміністрації, а міста обласного значення», – розповіла керівник «Офісу реформ» Оксана Сілюкова.

Жодного ОТГ не створено в таких районах області: Верхньорогачицькому, Нижньосірогозькому, Геніческому,Скадовському та Бериславському. Найскладніша ситуація у Генічеську. За перспективним планом утворення ОТГ, тут повинен спрацювати принцип – «один район – одна громада». Враховувались тут обставини, що район на межі з окупованим Кримом і державний кордон має бути цілісним. Є ініціатива від громад Стрілкового та Щасливцевого об’єднатись і утворити Арабатську ОТГ. Вже чотири рази зверталась з документами про об’єднання до облдержадміністрації місцева влада, та поки питання не вирішено.

«Утворення Арабатської ОТГ викликає багато запитань: ці дві громади забирають у району багато ресурсів, з чим залишиться решта? З іншого боку, це кордон з Кримом, і він має бути цілісним. Кілька тижнів тому представники «Офісу реформ» побували в Генічеському районі, і змушена сказати, що там високий рівень напруженості з цього питання. Є базовий закон про добровільне об’єднання громад, і формально ніхто не може відмовити. Уряду потрібно прийняти окремий документ для прикордонних районів. Тільки так можна вирішити цю ситуацію», – прокоментувала експерт.

Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН