Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Коли і як херсонцям видаватимуть субсидії

Хоча на вулиці все ще по літньому тепло, а температура повітря вдень сягає іноді до 30, але ночі вже стали довшими і суттєво холоднішими.

Не за горами той час коли про спеку в +50 будемо згадувати як про найкращий час за весь рік – попереду зима. Хтось каже, що вона буде суровою, і чи не найхолоднішою за останні півтораста років. Хоча вчені й переконують, що на планеті відбувається загальне потепління і занадто сурових зим чекати годі, але саме вони підтверджують, що зміна клімату відбувається і у південних регіонах зими стали більш холодними: снігу стає більше, а морози все лютіші та триваліші. У народі ходять чутки про люту зиму, якої не було 100 років, і то буде для України «кара небесна»…

Хто виявиться правим: вчені чи пліткарі дізнаємося за пару – тройку місяців, а поки ще тепло, нам слід згадати народну мудрість: «Готуй санчата – влітку».

Хтось вже заготовляє дрова, хтось, поки не так дорого, купує щось чим можна буде утеплити двері, вікна, підлогу… А хтось розраховує на державу і сподівається, що вона буде турбуватися про своїх громадян. Що ж: кожному своє…

Для тих, хто як і у минулі роки розраховує на субсидії маю повідомити неприємну новину – у проекті бюджету на наступний рік на оплату за тепло для громадян заклали майже на 6 млрд грн менше ніж цього року. Що свідчить, що грошей даватимуть менше, а тих, хто їх отримає не збільшиться.

Що ж стосується їх оформлення та отримання, занотуйте наступне: субсидія на індивідуальне опалення буде призначатися з 15 жовтня по 15 квітня, а на централізоване – за розпорядженням мерії.

Отже і у цей опалювальний сезон ті, хто має централізоване опалення, як і всі попередні роки прив’язані до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади(відповідне рішення Виконком Херсонської міської ради вже прийняв: початок опалювального сезону для індивідуальників – 1 жовтня, для централізованого – 8 градусів тепла у продовж трьох діб поспіль), для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія буде нараховуватися з 15 жовтня по 15 квітня.

Для сім’ї, яка використовує централізоване опалення, субсидія в жовтні і квітні нараховувалася відповідно до рішень органу місцевого самоврядування в залежності від погодних умов подачі теплоносія. Тому для таких сімей опалювальний період починався, скажімо, 18 жовтня і закінчувався 10 квітня (т.т. відповідно до факту початку та закінчення подачі теплоносія). Відповідно і здійснювалося нарахування субсидії.

Для сім’ї, яка має індивідуальне газове опалення, опалювальний період починався з 1 жовтня і закінчувався 30 квітня. Однак з огляду на погодні умови, рідко хто з українців самостійно включав опалення вже 1 жовтня, коли на вулиці був сприятливий температурний режим (будемо сподіватися, що скептики програють: осінь – буде теплою, а зима – помірною…).

Це питання не було нормативним на місцевому рівні, що призводило до того, як вважають в Уряді, що з року в рік відбувалося збільшення сум невикористаних субсидій. Саме тому уряд в травні цього року врегулював це питання на користь субсидіантів.

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня по 30 квітня і обов’язково перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку і закінчення опалювального сезону, то у 2017 – 2018 рр. для тих, хто має централізоване опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія буде нараховуватися з 15 жовтня по 15 квітня.

Херсонці

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН