Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Близько 6 000 порушень виявили на підприємствах Херсонщини

Майже 6 тисяч порушень виявили на підприємствах Херсонщини співробітники Державної служби України з питань праці. І це тільки за перше півріччя 2017 року. Зараз більше половини їх вже усунуто. За порушення законодавства з охорони праці притягнуті до адміністративної відповідальності майже 300 працівників, третина з яких – керівники.

Як привчити людей дотримуватися правил охорони праці, які результати роботи у цьому напрямку та яку стратегію дій обрати у подальшому, говорили на засіданні колегії головного управління Держпраці у Херсонській області. На колегію запросили керівників підприємств, де останнім часом сталися нещасні випадки.

Спеціалісти Держпраці говорять, що багато порушень можна усунути, не витративши жодної копійки. У Державній службі з питань праці зараз об’єднали функції, які раніше були розпорошені серед декількох структур. Одним з основних завдань структури стало виявлення порушників законодавства про працю. За перше півріччя цього року вже зібрали штрафів майже на 2 млн. грн.

«Сьогодні багато нарікань на те, що штрафні санкції великі. Але ж разом з тим нарікають саме ті, хто завчасно бачить у себе порушення. Законослухняні суб’єкти господарювання нормально сприймають наші відвідування, наші консультації, нашу роз’яснювальну роботу. Ну, а там де є порушення, ми змушені застосовувати свої функції», – пояснив заступник голови Державної служби України з питань праці Ігор Шуменюк.

Елементарна легковажність стає причиною травмувань і навіть смертей. За перше півріччя на виробництві загинули 3 людини. Сорок отримали травми.

«На колегію запрошуються ті підприємства, де є багато зауважень, щоб підбити підсумки, заслухати керівників цих підприємств, які за той період, коли вже були проведені ці перевірки, можуть дати відповідь: що вони вже змогли зробити для того, щоб покращилася їхня робота в галузі охорони праці, промислової безпеки», – сказав начальник ГУ Держпраці у Херсонській області Віталій Берлим.

За період дії мораторію на перевірки, а це півтора року, керівники багатьох підприємств просто розслабилися. Працівників не навчають, а інструктаж проводять «для галочки». Організації роботодавців зараз активно беруть участь у розробці нового законодавства з охорони праці. Багато норм просто застаріло і не відповідає реаліям. Працедавці борються за те, щоб деякі нормативні акти не були обов’язковими для виконання, а керівник підприємства міг діяти за обставинами і специфікою своїх технологічних процесів. Тим більше, що поступово законодавство доводиться до європейських стандартів, а там пильно слідкують за умовами праці.

Крім того, для деяких посадовців самоціллю є не дотримання, а отримання самих дозвільних документів. І таку практику намагаються припинити.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН