Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині на обліку стоїть майже 100 розкішних автомобілів

Цього року їх власники заплатили податок на розкіш – 25 тисяч гривень. У 2017 році деяким українським автомобілістам вдалось все таки заощадити на транспортному податку, критерії нарахування якого з минулого року змінилися. Транспортний податок доволі молодий у фінансовій системі країни. Часто змінювалася база його нарахування. Зараз він стягується тільки з доволі розкішних автомобілів.

Критерії для обчислення збору визначає Міністерство економічного розвитку і торгівлі, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму двигуна, типу палива. Так, податком обкладаються автомобілі, не старше п’яти років включно (тобто 2012-го року випуску).

Зараз змінюється розрахункова середньоринкова вартість легкових авто для оподаткування – вона знижена в два рази. Якщо у 2016 році це було 750 мінімальних зарплат, то в 2017-му році – 375 “мінімалок“. Раніше податок платили ті власники транспорту, у кого машина коштувала понад мільйон. З 1 січня 2017 року податок стягується з автомобілів, які коштують понад 1 мільйон 200 тис. грн., тобто більше 44тис. доларів.

Власники елітних автівок на податку могли і зекономити. Податківці нараховують його суму у 25 тисяч грн. за весь рік. Але залізний кінь може бути виготовлений, наприклад, в грудні. Отже за 11 місяців можна не платити. Для цього потрібно прийти до інспекції і надати фіскалам технічний паспорт.

«Ми не володіємо подібною інформацією. Тому ми беремо по кодексу – це перше січня року, в якому був виготовлений автомобіль. Тому в Херсоні деякі власники дорогих автівок, отримуючи податкове повідомлення-рішення, корегували податкове зобов’язання. Наприклад, у них є дата виготовлення – місяць, в якому виготовлений автомобіль. Ця інформація міститься в технічних документах на автомобіль. В таких випадках податкове зобов’язання перерахувалось», – розповідає Олена Грищук, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області.

Бувають випадки, коли податок скасовують. Але навряд власник елітної автівки зрадіє такому приводу не платити збір. Це стається, коли викрадено автомобіль і є підтвердження, це кодексом передбачено.

Автомобілі оподатковуються транспортним податком лише 5 років. Депутати вирішили, що через цей термін залізні коні вже перестають бути розкішшю. Зараз вже добігає кінця термін сплати збору. Після його закінчення фіскали області пообіцяли повідомити громадськості Херсонщини, скільки ж грошей надійшло від оподаткування елітних автівок.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН