Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сьогодні останній день, коли херсонці можуть сплатити податок на майно

В Україні існують три податки на майно – на нерухомість, землю і автівки. Але деяких херсонців вони не стосуватимуться зовсім, а хтось заплатить сповна. Сплачується податок на нерухомість 1 раз на рік. Після отримання від податкової повідомлення-рішення про суму податку, на внесення його у бюджет дали 60 днів. Граничний термін відправки таких листів – 1 липня, але він може прийти раніше і саме з дати відправки документу почнеться відлік. Останній день сплати нарахованого зобов’язання 29-те серпня.

«Нараховуємо зобов’язання за 2016 рік. Тому використовується розмір мінімальної заробітної плати станом на 1-е січня 2016 року, який складає 1378 грн. В свою чергу розраховується податок з урахуванням ставки, яка встановлена органами місцевого самоврядування. Ставку можна знайти як на сайті органу місцевого самоврядування, так і на сайті головного управління ДФС у Херсонській області», – коментує Олена Грищук, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області.

Якщо площа вашої квартири не перевищує 60-ти квадратів, а приватного будинку 120-ти – можете спати спокійно. Сплачувати податок на нерухомість доведеться лише тим, у кого метраж більше. Але не за всю площу, а лише вище встановленого максимуму.

«Якщо володієте одночасно і квартирою, і будинком, то визначається площа неоподатковувана в розмірі 180 кв. метрів», – продовжує розповідати Олена Грищук.

Херсонці, які володіють кількома об’єктами нерухомості у різних областях України, то тут розрахунок податку не такий вже і простий. Крім того, на кожне помешкання має надійти окрема платіжка. Не так легко розрахувати податок, коли у квартири декілька власників.

«Часто квартира у власності не у однієї людини, а у кількох. Наприклад, квартира площею 130 кв. метрів. Один власник. Тому 130 мінус 60 – різниця оподатковується. До оподаткованої площі застосовується ставка діюча. Якщо, наприклад, у квартири площею 130 кв. метрів два власники і кожному виділена частка. Тобто право власності закріплено нормативним документом і кожен володіє по 65 кв. метрів. Тобто у кожного із власників перевищення по 5 квадратних метрів. 5 кв. метрів оподатковується», – пояснює Олена Грищук, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області.

Коли частки помешкання не виділені для співвласників в натурі, то визначається відповідальна особа, яка одна платитиме податок. У фіскальній службі говорять, що зазвичай це та людина, на якій оформлені комунальні рахунки. Податківці наполегливо радять: перевіряйте до липня поштову скриньку. Бо, якщо платіжку проґавите, отримаєте ще плюс пеню 10% від суми податку за прострочку до одного місяця і 20% за кожен наступний, якщо затягнули більше.

У фіскальній служб області говорять, що розмір податку в основному не дотягує і до тисячі грн. Великі гроші платять власники декількох помешкань. Найбільша сума, яку нарахували жителю області була 3,5 тисячі. Але є й навіть копійки. Багато хто з херсонців також має за містом дачу і для людини це другий об’єкт нерухомості. Але більшість листів від податкової не отримає, адже і у цьому питанні є пільга. Якщо у листі неточності або ви не згодні з чимось – одразу йдіть до податкової інспекції, яка вам надіслала розрахунки.

 Іноді квартира змінила власника протягом року, за який нараховується податок. Тоді заплатять обидва власники – теперішній і колишній. Депутати Верховної Ради цим податком поставили за мету знайти для місцевих бюджетів додаткове джерело доходів. І головне – вивести з тіні тих, хто від податків ховається. Але сховати від податків квартиру чи будинок виявилося цілком реальним. Навіть якщо вони великі. Українці вже знайшли можливість не платити. Уникають збору переоформлюючи інші помешкання на членів родини. Але поки що ця процедура дорожча ніж сам податок.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН