Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонці тепер купуватимуть алкогольні вироби за новими цінами

Під Новий рік шампанське буде коштувати в магазинах не менше 70 грн, коньяк – 105, горілка – 70.

Уряд України підвищив мінімальні ціни на алкоголь. Чиновники обґрунтовують чергове здорожчання тим, що введений у листопаді 2016 року розмір мінімальних цін не відповідав реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв, оскільки збільшилися ставки акцизного збору, а також ціни на спирт.

У фіскальні службі Херсонської області говорять, що таке поняття, як мінімальна ціна, ввели аби відслідковувати контрабанду або фальсифікат. Алкогольна продукція із врахуванням всіх витрат на виробництво і реалізацію та після сплати податків та зборів просто не може коштувати менше.

«Останній раз мінімальну ціну на алкогольні напої було збільшено в кінці 2016 року. І, враховуючи те, що мінімальна ціна повинна відповідати реальним затратам суб’єктів господарювання при виробництві та реалізації алкогольної продукції, тому ціна постійно збільшується. У цьому році були збільшені ставки акцизного податку, вартість спирту етилового зросла, також вартість енергоносіїв, тари та інші затрати, які необхідні для виробництва такої продукції», – говорить Наталя Аркаєва, головний державний ревізор-інспектор відділу ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами ГУ ДФС у Херсонській області.

До Мінекономрозвитку надійшли чисельні звернення учасників ринку. Вони жалілися, що чинні мінімальні ціни не покривають їхні витрати. Через це послаблюється конкуренція з боку легальних виробників і збільшується частка недобросовісних. Останні скорочують свої видатки шляхом придбання необлікованого спирту, використання сурогатних речовин, ухиляються від сплати податків, і в решті решт виробляють контрафактну продукцію.

«Так, наразі, мінімальна вартість горілки збільшиться на 14% (майже на 10 грн.). Тобто зараз вартість горілки 0,5 літрів 40 градусів коштує 69 грн. 78 коп. Після підвищення вона буде коштувати 79 грн. 55 коп. Тобто майже 80 грн. Вартість коньяку (бренді) збільшиться на 12-23 відсотки. Так коньяк «5 зірок» 0,5 літрів буде коштувати не менше 138 грн. 50 коп. Вартість вина збільшиться на 7-13%. Наприклад, вино столове натуральне буде коштувати не менше 37 грн. А вже кріплене вино з додаванням спирту буде коштувати не менше 45 грн», – коментує, за якими цінами херсонці тепер купуватимуть алкогольні вироби, Наталя Акаєва.

Останнім часом популярності набувають, особливо серед молоді Херсонщини, сидр та пері. А також напої, які виробляють шляхом природного бродіння фруктових та ягідних соків. Спирту в них 8,5 відсотка. Мінімальну ціну на них теж підвищили. І півлітрова пляшечка стане не такою і дешевою – не менше 28-ми з половиною грн.

Фіскали легко відслідковують, що алкоголь продають з порушенням законодавства, не виходячи зі своїх кабінетів. Чимало таких фактів зафіксовано під час цьогорічної операції на Херсонщині «Курорт». Здебільшого штрафували сільські крамниці та «наливайки», де задешево легко можна було придбати пляшку або випити 100 грамів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН