Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині місцеві ради не користуються спрощеним механізмом сплати земельного податку

Цього року у селян Херсонщини є можливість значно простіше сплатити земельний податок. Відтепер місцеві ради мають право приймати гроші, а потім загальною сумою вносити їх на відповідний рахунок. Тут і на комісії банку можна зекономити, а іноді і на дорозі до фінансової установи. Головне отримати у фіскалів відповідну довідку, яка може значно полегшити процес сплати податку.

Олена Грищук, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області коментує так: «Є така спеціальна форма довідки. Тому довідка – це бланк суворої звітності. Вона видається сільській раді. Сільська рада збирає, а потім за кожного платить уже в банк».

Сільська рада має сама бути зацікавлена, щоб люди вчасно та в повному обсязі сплатили за землю, адже це її власний фінансовий ресурс. У фіскальній службі говорять, що на Херсонщині поки мало хто користується таким правом. Проте головною складністю у адмініструванні цього податку залишається чимало неточностей при його нарахуванні. Власники ділянок часто змінюються, а фіскали про це дізнаються не одразу. Крім того у реєстрах, по яких обчислюють податок, досі чимало неточностей та помилок.

«Звертаюся до платників податків надавати інформацію про будь-які зміни щодо права власності на земельні ділянки. Наприклад, якщо будинок придбали, але ще не оформили землю, то пам’ятаємо про те, що у нас користування є теж платним. Тому треба негайно йти і оформляти землю, яка під будинком», – продовжує Олена Грищук.

Податок часто нараховують на Херсонщині і «мертвим душам». Через неузгодженість дій між різними державними структурами відомості про зміну власника ділянки часто йдуть тривалий час. А потім нові господарі землі отримують у спадщину сюрпризи у вигляді податків зі штрафними санкціями.

Пенсіонерів Херсонщини теж запрошують у податкову для звірки. За законом люди на заслуженому відпочинку за землю не платять. Проте у фіскальній службі часто немає відомостей, що така людина має пільги і податок нарахують, а у разі несплати, ще й штрафні санкції додадуть. Але, якщо людина надасть відповідні документи, то у ДФС обіцяють скасувати всі нараховані суми.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН