Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як херсонцям убезпечити себе від неякісного товару

Такі попередні результати цьогорічної операції «Курорт», яку зараз проводять фіскали на морських узбережжях Херсонської області. І це лише тільки за два місяці. Половина суми вже сплачена підприємцями і знаходиться на рахунках місцевих рад, на території яких виявили порушників. Результативним виявився і минулий тиждень. Лише 15 перевірок додатково збагатять місцеві скарбниці на 400 тис. грн.

Податківці операцію «Курорт» називають профілактичною. Говорять, що штрафи не є головною ціллю перевірок, а це – засіб спонукати підприємців працювати у правовому полі, а відтак бюджети наповнюватимуться стабільно та у повному обсязі. А це і є основна функція фіскальної служби.

Наша робота спрямована не на те, щоб примусити бізнес платити штрафи, а більше – на те, щоб люди самі зрозуміли, що, якщо ти правильно все робиш, якщо в тебе адекватні виручки, то візит податкового інспектора не буде чимось таким страшним і незрозумілим. Суб’єкти господарювання, які не хотіли добровільно сплачувати акцизний податок, плату за ліцензію, змушені будуть сплатити штрафні санкції за порушення у сфері ліцензування”, – розповів заступник начальника відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту ГУ ДФС у Херсонській області Роман Мальований.

За літній період податківці провели майже 140 фактичних перевірок і кожен з таких візитів до підприємців не був марним. Контролювали, в основному, продаж алкоголю та тютюну. Попри попередження, штрафи та звернення до бізнесу, не всі працюють легально. І таких „тіньовиків” працівники фіскальної служби ловлять на гарячому і карають гривнею.

Цього року фіскальна служба виявила ще одні хитрощі підприємців. Бізнесмени ніби і купують ліценцію та касовий апарат. Але виявляється, що це тільки для замилення очей. Продаж товарів відповідно не оформлюють. Наприклад, просто не пробивають та не видають чек.

Під час цьогорічної операції «Курорт» податківці зафіксували і своєрідний рекорд у тому, скільки порушень можна виявити одночасно. Потрібно лише на чомусь впіймати нелегала, а потім потягнути за весь ланцюжок його діяльності у тіні.

Найбільший штраф у нас був 127 тис. грн. за порушення у сфері готівкового обігу. Виїхали на перевірку – суб’єкт показував реально низькі виторги. Проаналізували – в минулому році він працював і в нього було і підприємство, і підприємець. В тому році ми донарахували 20 тисяч штрафних санкцій. В цьому році виїхали, перевірили ще й підприємство та донарахували 127 тис. штрафних санкцій”, – продовжив Роман Мальований.

Фіскали закликають херсонців самим ставати інспекторами. Потрібно для цього зовсім мало – лише вимагати чек при купівлі товару. Так можна і себе убезпечити від неякісного товару або, навіть, фальсифікату та й прослідкувати, щоб місцевий бюджет поповнювався.

За кількістю виявлених порушень на Херсонщині лідирує Залізний Порт. Порадував податківців цього року Генічеський район. Там підприємці масово почали купувати ліцензії та встановлювати касові апарати. Але, за приблизними оцінками фіскальної служби, в „тіні” зараз перебуває 10% бізнесу на нашому узбережжі. Тому перевірки триватимуть, а після закінчення курортного сезону загін інспекторів варто чекати в обласному центрі.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН