Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Утилізація сміття – гостра проблема для Херсонщини

Своє бачення проблеми та шляхи її вирішення на Фейсбуці виклав Юрій Попутько, директор департаменту екології та природних ресурсів ХОДА:

  – На території м. Херсон розташовано найбільше звалище твердих побутових відходів Херсонської області. На сьогодні міське звалище твердих побутових відходів є єдиним місцем приймання та захоронення відходів м. Херсон та прилеглих до нього населених пунктів, експлуатацію якого розпочато в 1968 році, розрахунковий термін експлуатації було встановлено до 2017 року. (станом на 01.01.2017 року кількість видалених відходів на міському звалищі становить 3887,456 тис.тон.). Сортування відходів на сміттєзвалищі не здійснюється, а їх приймання проводиться без зважування. Херсонською міською радою ігноруються вимоги Закону України «Про відходи». Зокрема не вирішується питання впровадження та запуску сміттєсортувальних ліній, заводу з сортування та переробки твердих побутових відходів, запровадження схем роздільного збирання твердих побутових відходів.

Наразі, Херсонське міське звалище експлуатується незаконно і порушує вимоги природоохоронного законодавства.

На підтвердження цього, сьогодні, 15 серпня 2017 року, на виконання розпорядження голови ОДА від 28 липня 2017 року № 534 «Про робочу групу з вивчення питань дотримання вимог природоохоронного законодавства при експлуатації міського сміттєзвалища м. Херсон та проектів будівництва сміттєпереробного заводу» відбувся робочий виїзд на Херсонське сміттєзвалище, в ході якого було встановлено наступне. Захоронення відходів на сміттєзвалищі здійснюється з порушенням технологічного регламенту, зважування відходів при прийнятті на сміттєзвалище не відбувається, не проведено оцінку впливу на довкілля діяльності із захоронення відходів на сміттєзвалищі, відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Загалом, стан сміттєзвалища жахливий, по периметру сміттєзвалища розгулюють безпритульні тварини, потім трупи цих безпритульних тварин там і розкладаються, спостерігається велика кількість птахів, незважаючи на нібито працюючі відлякувачі. Були відібрані проби ґрунту та повітря. 

Крім того, було встановлено факт незаконного сортування сміття, а саме на сусідній із сміттєзвалищем земельній ділянці розташовано сортувальний цех, в якому діти та безпритульні сортують пластик, скло, папір, металеві вироби. Де сортують там і живуть. Просто жах.

Слід також зазначити, що Херсонська міська влада просто проігнорувала даний робочий виїзд. 14 серпня 2017 року факсограма із запрошенням прийняти участь в робочому виїзді на міське сміттєзвалище м. Херсон для вивчення питання дотримання вимог природоохоронного законодавства при його експлуатації, була надіслана до приймальні пана мера та його першого заступника. Проте в них мабуть знайшлися більш важливі справи. Навіть Департамент ЖКГ Херсонської міської ради вирішив, що вирішення цього проблемного питання не потребує їх участі. А й справді навіщо? Там все добре… і сміття сортується, нічого що незаконно, нічого що дітьми. нічого, що бюджет міста не отримує від цього процесу ніяких прибутків, і сміттєзвалище не горить, і технологія витримується повністю…

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН