Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Олександр Адамчик: Запровадження енергоефективних технологій – питання економічної та політичної незалежності

Такими словами заступник голови облдержадміністрації Олександр Адамчик відкрив семінар  «ЕСКО та енергоменеджмент – ефективні інструменти термомодернізації бюджетних установ», який проводиться за ініціативи Держенергоефективності та за підтримки Представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні.

Присутній на заході заступник директора Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності Роман Марецький наголосив, що енергоменеджмент дозволить постійно контролювати споживання енергоресурсів. При початковому етапі впровадження систем енергоменеджменту без капіталовкладень вже можна досягти від 5% до 10% економії енергоресурсів. Скорочення енергоспоживання сягне 20% за рахунок налагодження енергоефективної експлуатації об’єктів.

«На сьогодні в Україні – близько 80 тис. бюджетних будівель. У таких будівлях, збудованих давно, понадміру використовуються енергоресурси, на оплату яких витрачаються мільйони гривень бюджетних коштів. Вирішити цю проблему може система енергоменеджменту, яку впроваджують, зокрема, щоб постійно відслідковувати витрати енергетичних ресурсів та приймати управлінські рішення щодо їх ефективного використання», – наголосив Роман Марецький.

Для створення належних стимулів для ефективного впровадження енергоменеджменту Держенергоефективності розроблено та Урядом затверджено план заходів з впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах.

Виконання плану вже розпочато. Цьогоріч в рамках III Форуму енергоефективного партнерства відбулося підписання Меморандумів про співпрацю між Держенергоефективності та місцевими органами влади. Голови облдержадміністрацій та міських рад взяли на себе зобов’язання впроваджувати системи енергоменеджменту у школах, дитсадках, лікарнях та інших бюджетних закладах.

За умовами Меморандуму місцева влада в регіонах має затвердити положення про впровадження системи енергоменеджменту, започаткувати інститут  енергоменеджерів у бюджетних установах, забезпечити їхню навчальну підготовку та підвищення кваліфікації, контролювати процес реформ та передбачити фінансування для подальшого впровадження енергоефективних заходів у бюджетних установах.

Держенергоефективності, зі свого боку, надаватиме консультації, сприятиме підготовці енергоменеджерів, запровадить національну систему моніторингу функціонування систем енергоменеджменту в бюджетних установах, створить відкриту базу даних енергетичних характеристик таких будівель, а також перелік успішних історій з цього питання. Також планується запровадити рейтингову оцінку діяльності бюджетних установ у сфері енергоефективності.

Запровадження енергомоніторингу, як невід’ємної складової системи енергоменеджменту, може призвести до скорочення від 5 до 8% енергоресурсів. Водночас, заощаджені бюджетні кошти можна спрямувати на інші корисні для громади проекти. Сьогодні енергомоніторинг запроваджено у 153 містах та 4 регіонах України.

Що стосується Херсонської області, то енергомоніторинг запроваджено у 3-х містах області: Херсон, Скадовськ та Гола Пристань.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН