Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ми повинні допомогти воїнам АТО адаптуватись у сучасному світі, – Олена Урсуленко

Всі, хто повертаються з війни на Сході, потребують підтримки. Духовної, медичної, матеріальної. Країни, що мають військові конфлікти, впроваджують спеціальні програми з реабілітації демобілізованих. Таким шляхом була змушена піти й Україна. За три роки конфлікту кількість учасників бойових дій зросла, вони повертаються у райони, села, міста, де повинні навчитись жити після війни.

Спочатку – волонтери, потім громадські організації, згодом – державні органи включились у цей процес. Зараз настав час обміну досвідом між тими, хто займається реальними справами і допомагає воїнам АТО, їхнім родинам адаптуватись.

Секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко запросила на зустріч з київським Центром допомоги захисникам України представників Департаменту охорони здоров’я, керівника Центру реабілітації воїнів АТО та органів виконавчої влади для того, аби знайти точки взаємодії у важливій для держави справі.

Центр допомоги захисникам „AxioS” працює у Києві та Київській області. За підтримки Андрія Мацоли надає безкоштовні послуги ветеранам АТО та членам родин з працевлаштування та перекваліфікації, консультації юриста та психолога. З жовтня минулого року Центр підтримки апробував власну систему роботи з тими, хто звертається по допомогу.

Ключовий напрямок – працевлаштування. Неможливо рекомендувати роботодавцю людину, яку ми не знаємо. Тому наші психологи, затверджені Генштабом, проводять роботу з воїнами АТО. Якщо людина хоче набути нового фаху і не опиратись на свій досвід працевлаштування, то з ним проводить бесіди психолог-профорієнтолог. Ми надаємо можливість відвідувати одні курси безкоштовно. Користуються популярністю курси з підготовки ІТ-спеціалістів, є курси з англійської, передбачені міні-гранти для охочих, функціонує бізнес-інкубатор. І ще одна відмінність від Центрів зайнятості – після працевлаштування ми здійснюємо супровід людини протягом 2 місяців, тобто продовжуємо надавати необхідну допомогу”, – розповіла заступник директора Центру допомоги захисникам України „AxioS” Тетяна Чернинська.

Херсонщина має свій досвід у роботі з демобілізованими. З боку держави – діє Центр допомоги при облдержадміністрації, на базі лікарні залізничників планується відкриття Центру реабілітації воїнів АТО, у державній програмі „розвитку людського капіталу” 150 учасників бойових дій зможуть отримати вищу освіту за державний кошт. Багато проблем вирішують громадські організації, які займаються правовою та психологічною допомогою військовим, що повернулись зі Сходу.

Херсонщина серйозно ставиться до вирішення проблем демобілізованих. Депутатський корпус Херсонської міської ради прийняв перелік пільг для цієї категорії. Всі, хто звернувся за виділенням земельної ділянки під гараж або зведення житла, отримали схвалення. З працевлаштуванням є проблеми, але тут підставляють плече громадські організації. Ми повинні й далі працювати над тим, щоб воїни АТО могли адаптуватись у мирному житті”, – закцентуваласекретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко.

Всі зійшлись на тому, що проблемою залишається працевлаштування демобілізованих на Херсонщині. Тут може знадобитись досвід Київського Центру допомоги захисникам „AxioS”, який налагодив співпрацю з півсотнею роботодавців, серед яких є крупні мережі („Епіцентр”, „Нова пошта”), з середнім та малим бізнесом. А також успішно вирішує проблему самозайнятості за допомоги бізнес-курсів. Інший бік роботи Центру у столиці – зустрічі і бесіди з працедавцями, які з осторогою ставляться до учасників бойових дій. Складна робота, але потрібна державі й всім нам.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН